Avståndet mellan Ryan Dungey och Eli Tomac minskades ytterligare senast. Fighten i 250 East är bland det häftigare vi sett de senaste åren. Och till den trettonde rundan av supercrossen ska vi förhoppningsvis också ha tillbaka Fredrik Norén. Vi ger er förutsättningarna inför St. Louis.

• Från 27 poängs försprång till bara sju på fyra tävlingar. Ryan Dungey är en jagad man. Fem deltävlingar återstår och fortsätter Tomac sin svit på raka segrar kommer han vara om och förbi med åtminstone två tävlingar kvar. Visst hade det varit häftigt om sista tävlingen skulle avgöra allt och den som är först i mål där vinner titeln?

• Stallorder? Well, några order lär vi kanske inte få. Men rekommendationer? Kanske. Marvin Musquin har varit placeringen framför Ryan Dungey de senaste två tävlingarna och därmed ”snott” fyra poäng från sin teamkompis. Också KTM–duon Davi Millsaps och Blake Baggett, Rocky Mountain ATV/MC-WPS-KTM, har ställt till det för Dungey när han jagat genom fältet efter inte perfekta starter. När går de orangea in och coachar sina förare att hjälpa den regerande mästaren i jakten på en ny titel?

 

 

• För Dungeys nya teamkompis till 2017, skadeförföljda Trey Canard, är supercrossäsongen redan över. Canard, som lämnade Honda efter många år inför året, försvann efter krasch redan i premiären och missade sedan de följande fyra rundorna med axelproblem. Han var tillbaka för tre tävlingar innan han missade två igen efter en krasch i kvalet i Toronto. Nu missar han de fem avslutande efter att ha kämpat med ett trötthetsvirus och siktar på att vara tillbaka till utomhussäsongen.

• Sedan tidigare saknas också Ken Roczen, Weston Peick, Jimmy Albertson och Colton Aeck. Dessutom missar Dustin Pipes resten av säsongen efter en krasch i Detroit.

 

Trey Canard missar resten av säsongen. Foto: Simon Cudby/KTM

 

• Efter en strulig start fick Cole Seely en tuff resa senast och efter elva raka tävlingar topp–6 blev Honda–föraren bara tia. Därmed kopplade Marvin Musquin ett grepp om tredjeplatsen i mästerskapet när han åkte ifrån Seely med elva poäng.

• Får vi se Fredrik Norén? Vi tror det. Eller Fredrik Norén själv trodde i alla fall det när han förra lördagen postade en bild på sin Instagram där han berättade att det inte skulle komma bli någon  start i Detroit. Svensken slog sig illa vid kraschen i Indianapolis, men ingenting konstaterades i alla fall vara trasigt och han trodde sig vara tillbaka i St. Louis.

• Till start kommer dock inte Troy Lee Design/KTM’s Alex Martin, som blev nerkörd av Christian Craig på träning i Detroit och missade fortsättningen av kvällen. Vidare osäkert om vi får se Dakota Alix, som fick en smäll på ankeln efter startincidenten i 250 East–finalen.

 

Cole Seely gjorde säsongens poängsvagaste insats senast efter en strulig start. Foto: HRC

 

• St. Louis blir sista anhalten innan ett fyra veckor långt uppehåll väntar för 250 East–gänget. Två tävlingar i West ska köras däremellan, Seattle och Salt Lake City, och dessutom har vi uppehållet vid påskhelgen. Därefter väntar New Jersey innan finalen i Las Vegas, där East och West kör gemensam final.

• Joey Savatgy har nio poäng att gå på totaltvåan Jordon Smith, Zach Osborne är ytterligare en poäng bakom och Adam Cianciarulo en poäng bakom honom. Samtliga fyra har alltså i praktiken allt i egna händer – en avslutning med tre raka segrar lär med största sannolikhet ge en titel. Och just nu känns det som att det kan gå precis hur som helst.

 

Kan Jordon Smith fortsätta vinna efter debutsegern senast? Foto: Simon Cudby/KTM