Nu är de på exakt lika antal poäng, Ryan Dungey och Eli Tomac. Och bara tre rundor återstår. När såg vi senast en sån här fight i Monster Energy AMA Supercross Championship? I två långa veckor har vi fått vänta men i helgen är det äntligen dags för fortsättningen. 

• Efter tre rundor hade Ryan Dungey 25 poängs övertag från den vi efter Ken Roczens frånfälle trodde skulle bli mästarens främsta utmanare, Kawasakis Eli Tomac. Efter sex rundor var avståndet 29. Nu har ytterligare åtta tävlingar körts, av vilka Tomac vunnit sex, och avståndet är inför den 15:e rundan nere i… noll. Tomac leder faktiskt till och med tabellen i och med att han har totalt åtta segrar mot Dungeys bara två. Tomac i pole position inför de tre avgörande alltså.

 

 

• Tomac vet vi har testat inför motocross under uppehållet. Ett kanske inte helt välkomnat, men för teamet nödvändigt, avbrott för Kawasaki–föraren. Vad Ryan Dungey gjort vet vi inte, men om vi får gissa så har startträning varit i centrum.

• Cole Seely missar också tävlingen i Salt Lake City, efter att också ha tvingats stå över Seattle med en trasig adduktorsmuskulatur i ljumsken. Med både Roczen och Seely borta bestämde sig HRC för att plocka in Christian Craig. Craig kommer sedan återvända till Geico Honda för de två avslutande 250 East–tävlingarna innan han är tillbaka hos HRC igen för utomhussäongen.

 

Eli Tomac har vunnit sex av de senaste åtta tävlingarna. Foto: Kawasaki

 

• Tillbaka är däremot Kawasakis Josh Grant, som tvingades stå över finalen i Seattle för två veckor sedan.

• Grant är elva i sammandraget och har 18 poäng upp till en placering topp–10, där Chad Reed finns som sista man just nu. Framför Reed, 143 poäng, finns närmast Dean Wilson, 147, och Broc Tickle, 158. Ytterligare 18 poäng före hittas Davi Millsaps på 176, jagandes Blake Baggett som tog sig förbi i St. Louis och har en poäng att gå på i fighten om sjätteplatsen. Topp–5 hittar vi Jason Anderson på 208 och Cole Seely på 211, och där lär Anderson nu ta sig förbi i och med Seelys skada. Trean Marvin Musquin är den enda som med 75 poäng kvar att köra om fortfarande har en teoretisk chans att ta sig förbi Ryan Dungey och Eli Tomac, som båda står på 294.

 

Jason Anderson har chansen att ta sig förbi Cole Seely i totalen. Foto: Simon Cudby

 

• Salt Lake City betyder årets näst sista tävling i 250 West–mästerskapet innan finalen i Las Vegas.  Med Aaron Plessingers seger senast tightade det till sig något, men Justin Hill har fortfarande ett försprång på 18 poäng. Plessinger får helt enkelt hoppas på att Hill gör bort sig.

• Shane Mcelrath inledde med två raka segrar och ytterligare tre pallplatser, och ledde mästerskapet över de fyra första rundorna. Nu är Troy Lee Design/KTM–föraren helt plötsligt 31 poäng från en titel, efter att ha tvingats bryta med maskinproblem innan uppehållet och bara blivit femma senast. Tungt.

 

Shane Mcelrath har tappat mark i fighten om 250 West–titeln. Foto: Simon Cudby

 

• Austin Forkner, Pro Circuit Kawasakis rookie som är sexa i sammandraget, är tillbaka efter att ha missat Seattle med en höftskada från träning. Forkner har två pallplatser hittills under sin debutsäsong.

• Chris Alldretge är däremot borta efter att olyckligt ha blivit landat på av Shane Mcelrath i Seattle. Han ådrog sig en mängd skador och missar resten av säsongen. Int e heller Jeremy Martin, som haft en misslyckad 250–säsong, är tillbaka till Salt Lake City.