Bara två helgen kvar av Monster Energy AMA Supercross Championship säsongen 2017 nu. 250 West–serien är redan avgjord men det är det definitivt inte i varken 250 East eller i stora klassen. New Jersey väntar i helgen och vi har summerat det ni behöver veta. 

• Eli Tomac tog säsongens nionde seger och sedan han tvingades i depå i Arlington, den sjätte rundan, har Kawasaki–föraren sju segrar och två andraplatser. Han har ätit upp Ryan Dungeys 29 poäng stora övertag och är nu tre poäng före med två rundor kvar.

 

 

• Dungey visade att han fortfarande kunde vara med i starten, när han snabbt var uppe i ledning senast och ledde över de första 18 varven. Men har en bra bit till att kunna matcha Tomacs fart, makalös uppkörning i Salt Lake City, och frågan är om Dungey ens kan vinna så länge Tomac inte gör bort sig.

• På presskonferensen efteråt vädrade Dungey viss kritik mot vad supercrossen har blivit. Se uttalandet nedan.

 

 

• Jason Anderson, trea för andra helgen i följd, saknades på presskonferensen eftersom han snabbt flög hem från Salt Lake City. Anderson har haft problem med att tävla på hög höjd tidigare, drabbats av yrsel bland annat, och sägs enligt uppgift ha flugit till tävlingen så sent som lördag morgon, för att alltså sedan lämna direkt efteråt,

• Christian Craig gjorde en stabil 450–debut och levererade en elfteplats till (som vanligt?) skadeskjutna HRC Honda.

• Jo, Honda har ju efter många säsonger med Trey Canard mer eller mindre fått vänja sig vid att sakna en gubbe. Till den här säsongen lämnade Canard för Red Bull KTM, men skadorna har fortsatt förfölja den talangfulle Oklahoma–föraren. Efter att ha försvunnit redan i premiären var han tillbaka för runda sex men försvann igen skadad efter tre tävlingar. Borta två, tillbaka två och sen borta resten av supercrossäsongen. Nu ser Canard också ut att missa inledningen av utomhussäsongen efter en nyckelbensskada i en krasch på träning.

 

Trey Canard är skadad. Igen. Foto: Simon Cudby

 

• Marvin Musquin har faktiskt fortfarande en teoretisk chans att snuva Dungey och Tomac på titeln. Fransmannen kan med två segrar nå 320 poäng. Tomac står på 319 och Dungey på 316. Tittar man bakåt behöver Musquin nio poäng på de avslutande två tävlingarna för att säkra tredjeplatsen. Han står på 270, Jason Anderson närmast bakom har 228 och sedan hittar vi Cole Seely, som är tillbaka till helgen, på 211. Teamkompisarna Blake Baggett och Davi Millsaps är sexa och sjua, häftigt nog på exakt samma poäng just nu – 190. Broke Tickle är åtta på 167 men kommer att missa de avslutande två tävlingarna efter att ha brutit ett ben i handleden på träning. Chad Reed är nia på 158 och Dean Wilson tia – också han på 158. De två kommer ta sig förbi Suzuki–föraren och får göra upp om åttondeplatsen. Så har vi lite småfighter där bakom att se fram emot också.

 

Dean Wilson har chansen att bli totalåtta under sin första 450–säsong. Foto: Simon Cudby

 

• 250 East då? Ja, nu är man tillbaka efter fyra veckors uppehåll. Minns ni ställningen? Det är tight i toppen – Pro Circuit Kawasakis Joey Savatgy leder på 146 men har bara en seger, Troy Lee Design KTM’s Jordon Smith är tvåa på 140 och har vunnit de två senaste racen, Rockstar Energy Husqvarnas Zach Osborne är trea på 134 och har flest segrar med tre. Bakom finns Pro Circuit Kawasakis Adam Cianciarulo på 128 med tre pallplatser på årets sju race.

• Samtliga fyra i toppen är fortsatt skadefria och kommer till start i East Rutherford. Också Fredrik Norén ska vara klar att köra. I alla fall har vi inte hört något annat. Norén genomgick en operation i armbågen efter St. Louis, en skada som stört honom sen den tredje rundan i Toronto, men har varit tillbaka på hojen sen några veckor. Mestadels har det dock handlat om att förbereda sig inför motocrossäsongen för svensken, som inte har skrivit kontrakt med något team och därmed troligtvis kommer att köra privat i sommar.

 

Fredrik Norén kommer troligtvis att köra motocross i privat regi i sommar. Foto: HRC

 

• Missar tävlingen i New Jersey gör Alex Martin, som satsar på att vara tillbaka 100 procent till utomhussäsongen efter skadan han ådrog sig när han blev brutalt avsatt av Christian Craig i Detroit. Också RJ Hampshire och Colt Nichols är fortsatt borta. Tillbaka är dock rookien Cameron McAdoo.