Efter påskuppehållet är det dags igen. Den tolfte rundan av årets Monster Energy AMA Supercross står för dörren och Santa Clara bjuder in till fest. 250 West–förarna är tillbaka, det är också såväl James Stewart som Justin Barcia. Husqvarnas Christophe Pourcel saknas dock fortfarande.

Suzuki–föraren James ”Bubba” Stewart har bara genomfört ett Main Event den här säsongen – en fjortonde plats i Atlanta. Först var det smällen i premiären, när Ryan Dungey knockade honom, som spökade, och nu har det varit ryggproblem efter kraschen i Daytona som hållit honom borta.

Till Santa Clara i helgen ska dock mästaren från –06, –07 och –09 vara tillbaka. Återstår att se om vi äntligen kan få se en glimt av den ”gamla” Bubba igen.

Också Justin Barcia, som försvann efter två deltävlingar med en tumskada, ska vara tillbaka i Santa Clara. Yamaha–föraren, som var så lyckad i Nationals förra året, spåddes av många kunna vara med och utmana om pallplatser i år men hade en tung start på supercrossäsongen innan han försvann. I och med att Barcia är tillbaka kommer ersättaren Phil Nicoletti inte att köra mer, utan istället koncentrera sig på förberedelserna inför premiären i Nationals den 21 maj.

Saknas bland fabriksförarna gör dock fortsatt fransmannen Christophe Pourcel, Rockstar Energy Husqvarna, som inte är tillbaka efter den fraktur på en nackkota han ådrog sig på träning för en knapp månad sedan.

Red Bull KTM’s Ryan Dungey leder sammandraget på 253 poäng, när fem tävlingar återstår. Ken Roczen, Suzuki, är tvåa på 214 och Jason Andersson, Husqvarna, följer som trea på 200.

Den tolfte rundan i Santa Clara betyder också att vi får återse 250 West–klassen. Troligen ingen Fredrik Norén dock, som också han förbereder sig inför Nationals. Yamahas Cooper Webb leder tabellen efter fyra segrar, två andraplatser och ett brutet race på de sju tävlingar som körts. Kawasakis Joey Savatgy har vunnit två Main Event och är tvåa, elva poäng bakom. Också trean Christian Craig, Geico Honda, har vunnit en final och är ytterligare fem poäng bakom Savatgy.