Den nu 73-årige Lars ”Amerikalasse” Larsson skriver som vanligt till Race och berättar om årets avslutning i årets motocrosstävlingar i REM-serien på Glen Helen i södra Kalifornien. Lasse började köra motorcykeltävlingar när han fick körkortet 1957 och har sedan dess kört cross- och endurotävlingar varje år. Dessutom har han kört både vinter och sommar, han körde en VM-deltävling i brittiska Donington Park 1967. Han har kört mängder av crosstävlingar på båda sidorna av Atlanten och har kört Six-days för såväl Sverige, USA och Mexico. Han är också upptagen i AMAs Hall of Fame. Jag förmodar att Lasse är i full fart med att planera första tävlingen för året och därmed inleder han sin 59e raka säsong som tävlingsförare.
Inte nog med att han är ett unikum i frågan om tävlande, han brinner för motocross och följer alltid utvecklingen med speciell förhoppning om svenska framgångar. Nu följer de rapporter som Lasse vill dela med sig av till våra läsare.

Jonas Hagren

Lars "Amerikalasse" Larsson är på väg att inleda sin 59e raka säsong som tävlingsförare
Lars ”Amerikalasse” Larsson är på väg att inleda sin 59e raka säsong som tävlingsförare

Före jul gällde det att få sig en riktig genomkörare så man orkar med julskinka och allt annat godis som helgen bjuder på. Många var det som tänkte likadant till dagens REM-race på Glen Helen banan.
Då det regnat ordentligt i veckan så hade arrangörerna jobbat febrilt med att få banan i åkbart skick och vi möttes av något som såg kanon ut denna gråmulna, kyliga Lördags morgon. Banan var och blev bra men skenet bedrog en del med djupa spår runt dom flesta svängarna som ställde till det en del, speciellt för ”de gamla”.
Roligt för dagen var att det börjar dyka upp en hel del svenskar som är här för att ”ladda” för kommande säsong. Vi kan ju börja med Vänersborgarna, Anton Stålberg och Marcus Hansson som då jag frågade vid inskrivningen vilken klass skall ni åka? Dom tittade på varandra och sa ”vi tar väl Intermidiate (steget under PRO-klassen). Javisst sa jag men tänkte i mitt stilla sinne att det skulle ju bli intressant att se. Döm av min förvåning så åkte dom in som tvåa och trea i bägge heaten. De fick spö av ännu en svensk, Jonathan Magnusson. En 08:a som åker SM fick jag reda på men tyvärr inte fick tillfälle att prata med.
Damer var det också gott om i dagen race med svenskor, amerikanskor, australienskor. Här visade Hallstaviks stolthet, Nicole Loginger framfötterna med att vinna före dalkullan Lisa Blom. Nicole dubblerade dessutom med att även vinna 250 Beginner.
En debutant fick vi se i 85 klassen, dalmasen Gustav Johansson som gjorde detta med beröm godkänt genom 2-1 och totalseger. Vad månne bliva av detta?
Plus 60 klassen, som för övrigt var dagen näst största klass (+50 var störst) är tydligen ett riktigt getingbo, jag kan bara gissa då dom flesta bara försvann och jag blev tolva. fyrfaldige USA-mästaren Gary Jones, blev trea och det var länge sen han fick spö så det var ju en tröst.
På tal om Gary Jones så kom dagens två race att stå mellan Justin Jones, Gary’s son och tillika nybliven VAS lag’s vinnare i 6-days, och Ryan Surratt. Det var vad vi kallar ”a dog fight” i två gånger 20 minuter. För det mesta ”satt dom i knät” på varandra med Surratt bägge gångerna någon meter före över mållinjen. Justin förövrigt, kanske vi får se i ett par SM tävlingar 2015, kan bli roligt.

Vänersborgarna, Anton Stålberg och Marcus Hansson kör i vinter klassen Intermidiate.
Vänersborgarna, Anton Stålberg och Marcus Hansson kör i vinter klassen Intermidiate.

Slutet på säsongen (äntligen?), den 27 december kördes årets sista REM tävling på Glen Helen.
38 tävlingar har avverkats på samma bana , ja det är en sanning med modification då banan ändras oftare än vad som går att hålla räkning på. Dagen tävling kördes dock på samma bana som förra lördagen fast åt andra hållet! Man kan ju undra hur det blir då man gör så men faktum var att det blev väldigt bra. För övrigt kan sägas att det är ganska roligt då man nästan aldrig vet hur bansträckningen ser ut förrän man är på plats. En Svemo besiktningsman skulle nog gråta stora tårar om han var på plats men vi som är vana med detta litar på dom som preppar, det görs inga farligheter.
Samtliga race under året, som börjar direkt i Januari, räknas. Alla får poäng i alla klasser, beroende på antalet startande och dessa tar man med sig till slutsställningen. Den med flest poäng efter sista loppet blir årets mästare och får för sin bedrift en snygg jacka med sitt namn och #1 inbroderat. De tio bästa får en likadan jacka med respektive placering inbroderat. Förutom denna ”årstotal” så kör men en hel del ”småserier” som kan vara exempelvis fyra tävlingar som något företag sponsar och som ger fina priser efter avlutad ”serie”. Det gäller att hela tiden hitta på något för att ”kunderna” skall komma och tävla. Ett ”tokroligt” inslag vid dagens tävlingar var att den som åkte i den fulaste tröjan fick ett extra pris. Ett flertal ”fula” tröjor”, utsmyckade på alla möjliga sätt for runt banan, kul inslag.
Lisa Blom vann Womens och åkte dessutom 125 Beginner och även den vann hon. 08:an Jonathan Magnusson, som dagen till ära åkte 250 Pro klassen (Intermidiate förra helgen) och gjorde detta väldigt bra med vinst som följd. ”Lilla” Gustav Johansson fortsatte där han slutade förra helgen med ytterligare en förstaplats.

Motocross Actions Jody Weisel och "Amerikalasse" diskuterar heatet.
Motocross Actions Jody Weisel och ”Amerikalasse” diskuterar heatet.

Vänersborgarna, Ståhlberg och Hansson  åkte hem vinsten respektive tredje platsen i 250 Intermidiate. Här kan väl nämnas att ”Mackan” börjar få in både stil och fart, han åker ju VM i downhill på tramphoj så detta är ju lite annorlunda! Anton  ville ha ett nytt efternamn ”Ståhlman” då han även åkte Open Intermidiate där man blandar kubiken , man får åka på vad man vill: Detta gjorde han på ett mycket föredömligt sått och vann efter placeringarna 1-1. Han sover säkert ovaggad i kväll!
Efter nyårsledigt blir det supercross på Anaheim.
Gott Slut och Gott Nytt,
Lars ”Amerikalasse” Larsson