Fjolårsfemman Blake Baggett var borta redan innan säsongen dragit igång. Mångfaldige mästaren James Stewart försvann i premiären och har ännu inte hittat tillbaka. Dean Wilsons skadehelvete bara fortsätter efter en imponerande start. Broc Tickle missar minst fyra–fem tävlingar till. Justin Barcia resten av supercross–säsongen. Lägg på Justin Bogle och Trey Canard på skadelistan också. Och då har vi bara gått igenom 450–klassen.

Ja, det är en mängd namn som saknas när den femte rundan av Monster Energy AMA Supercross körs i Glendale, Arizona, i morgon. Yoshimura Suzuki Factory Racings James Stewart har förgäves försökt komma tillbaka från hjärnskakningen han ådrog sig i premiären. I går meddelade han på sociala medier att det inte blir något nytt försök i helgen.

– Vill bara berätta vad som hände i lördags. Jag visste direkt, från den första träningen, att allt fortfarande inte var okej efter incidenten i premiären. Jag försökte men allt blev bara värre under kvällen, skrev Stewart och fortsatte:
– Det värsta är att man inte vet hur det ska kännas förrän man försöker. Du kan träna i veckorna men att stå där på lördagen är något helt annat. Jag har stressat för att komma tillbaka, för mina fans och för att jag älskar det jag gör, men det skulle jag aldrig gjort. Nu ska jag se till att bli 100 procent redo, och när jag är det kommer jag tillbaka. Om det blir nästa helg eller om en månad vet jag inte.

 

Stewart är inte den enda Suzuki–föraren som är borta, också Broc Tickle (bilden) och Blake Baggett saknas i helgen. Foto: Suzuki
Stewart är inte den enda Suzuki–föraren som är borta, också Broc Tickle (bilden) och Blake Baggett saknas i helgen. Foto: Suzuki

 

Stewarts teamkompis, fjolårsfemman Blake Baggett, missade de tre första tävlingarna på grund av skada, var tillbaka till den fjärde men är nu skadad på nytt.

Ytterligare en Suzuki–förare, RCH Suzuki Factory Racings Broc Tickle, är borta och ser ut att missa åtminstone fyra till sex veckor ytterligare.

Två förare har försvunnit och missar med största sannolikhet resten av SX–säsongen – Justin Barcia, som imponerade så utomhus förra året efter att ha haft det tungt i supercrossen, är borta med en handskada, och Dean Wilson, skotten som missade större delen av förra säsongen på grund av en knäskada, är knäskadad på nytt och nyopererad.

 

Dean Wilson får återigen spendera tid i rehabgymmet, och se bra emot utomhussäongen. Foto: KTM
Dean Wilson får återigen spendera tid i rehabgymmet, och se bra emot utomhussäongen. Foto: KTM

 

– Det kändes som att det här var året när jag skulle komma tillbaka starkare, och kunna visa KTM att de gjorde rätt som satsade på mig. När det knäckte till i knäet kändes det istället bara som att jag svikit alla sponsorer, inklusive mig själv, och att det här kan varit sista gången jag körde supercross för ett fabriksteam, skrev en uppenbart knäckt Wilson på sin Instagram efteråt.
– Men jag kommer göra allt för att komma tillbaka stark till utomhussäongen, och vara ett exempel på att man aldrig ska ge upp sina drömmar.

Ytterligare minst två förare som definitivt skulle kunna var med och slåss där framme missar i alla fall helgens tävling – Trey Canard verkar vägra ha en skadefri säsong, nu är det högerhanden som spökar och efter att ha fått kliva av i Oakland står HRC–föraren nu över, Justin Bogle drogs med sviter från en bruten fot redan innan säsongen och efter en vådlig krasch i San Diego missar ”Kaptenen” ytterligare en tävling.

 

Förra året var Canard topp–3 i sju av de första elva tävlingarna innan han försvann. I år hann han bara köra två innan olyckan var framme. Foto: HRC
Förra året var Canard topp–3 i sju av de första elva tävlingarna innan han försvann. I år hann han bara köra två innan olyckan var framme. Foto: HRC