Eddie Hjortmarker kör idag som ende svensk i MX2-VM
Eddie Hjortmarker kör idag som ende svensk i MX2-VM

I dag körs motocossens VM-finalerna på Glimminge Motorstadion i Uddevalla, det kan bli de sista. I nästa år preliminära kalender finns inte Uddevalla med och blir det inte nästa år, kan detta bli den sista VM-tävlingen någonsin i Uddevalla.

På lördagen kördes det kval och första heatet i 250-EM, 300-EM och Veteran-VM. Bästa av de svenska lyckades den regerande veteranvärldsmästaren ”Super-Mats” Nilsson, 45-åringen bjöd på den bästa fajten för hela dagen. Mats slutade trea, då han på sista varvet hindrades av varvade förare och kunde aldrig sätta in sin sista attack. Stefan Norström körde snyggt in som sexa, medan Fredrik Werner blev elva.
I 300-EM var det Rikard Hansson som bjöd på bästa svenskinsats, då han länge låg trea, men slutade fyra. Jonas Björklund blev sexa och Kevin Davidsson blev åtta, bland de 16 som kom i mål.
Tyvärr bröt tre av de svenska förarna i första finalheatet för 250-EM, bäste svensk blev Viktor Björklund, trots att han varit borta i flera månader på grund av skada. Viktor slutade 14e i denna tuffa klass, med norske Lasse Christoffersen och Anton Gole närmast bakom.
I MXGP-klassen har Sverige fem förare med och bäst i gårdagens kvalheat lyckades Filip ”Fillibang” Bengtsson med att bli 15e före hemmaföraren Filip Thuresson och Jespe Jönsson som 21a. I MX2-klassen har vi endast med Eddie Hjortmarker och han blev 21a på kvalheatet, här blev norskarna Magne Klingsheim och Even Heibye 17e repektive 19e.