VM–genrepet Masters of Motocross på Lacapelle Marival slutade med stor succé för 450–debutanten Maxime Renaux, som vann båda MX1–heaten. Bland de blågula förarna på plats gick det bäst för Leopold Ambjörnsson och Emil Berggren. I Italienska mästerskapet dubbelvann Tim Gajser, men än mer imponerad kanske man blev av de norska gästerna. Alvin Östlund gjorde ett bra MX1-heat, men valde att stå över Superfinalen. 

Två större försäsongstävlingar kördes under dagen, med mängder av VM–förare och ett gäng svenskar. I Italien gjorde Alvin Östlund comeback efter huvudskadan när den andra rundan av International Italian Championship kördes på Riola, Sardinien. Och Yamaha-föraren gjorde det klart godkänt i MX1-heatet, där han körde in som sjua och med god marginal tog en plats till Superfinalen. Där blev det dock ingen start för svenskan där, redan innan tävlingen hade han nämligen bestämt sig för att bara köra ett heat – oavsett om huvudet kändes bra eller dåligt.

I MX2-klassen startade Arvid Lüning. GasGas-föraren körde i mål på en 19:e plats i heatet och kvalificerade sig också han till Superfinalen, som slutade med en 24:e plats.

Som vinnare av MX2–heatet på Riola fick vi se norske Cornelius Töndel, Fantic, som kunde segra efter att Simon Längenfelder på det sista varvet kört in i en varvad förare som kraschat. Österrikaren fick därmed nöja sig med andraplatsen. Men Töndel var inte ensam norrman i toppen – MX2–rookien Håkon Österhagen, också han Fantic, imponerade med en tredjeplats och Håkon Fredriksen slutade femma.

I MX1-heatet tog Tim Gajser en klar seger före Jorge Prado, med Betas Jeremy Van Horebeek på tredje plats. Gajser kunde sedan också vinna Superfinalen och var också där närmast före Prado, nu på GasGas. Där bakom som trea fortsatte Töndel att imponera stort, som bästa MX2–förare. Vi får nog hålla ett extra öga på norrmannen i VM i år. Också Österhagen, som ska köra EMX250 den här säsongen, fortsatte att imponera och körde in som nia, medan Håkon Fredriksen tog placeringen närmast bakom som tia.

I Frankrike kördes samtidigt Masters of Motocross, en långlivad internationell tävling på Lacapelle Marival, där vi tyvärr inte fick se Isak Gifting. Gifting fanns anmäld men drog på sig covid–19 tidigare i veckan och tvingades stanna hemma i Belgien. På plats fanns i alla fyra stycken svenska förare – Emil Berggren och Edvin Hagman i MX1, samt Leopold Ambjörnsson och Rasmus Andersson i MX2.

Bäst av 250–svenskarna lyckades Ambjörnsson, som i första heatet körde in på en 13:e plats och sedan kunde bli 15:e i andra. Därmed landade Husqvarna-föraren som 13:e totalt. Rasmus Andersson körde upp sig till tolva i första heatet, men tvingades bryta efter tio varv med maskinproblem. Han kom sedan tyvärr inte till start i andra.

Kay de Wolf vann båda heaten efter jämna fighter med teamkompisen i Nestaan Husqvarna Factory MX2, Roan van de Moosdijk. Norske Kevin Horgmo imponerade som trea i första, men fick nöja sig med en fjärdeplats i andra bakom Jago Geerts. Norrmannen kunde i alla fall bli totaltrea bakom den nederländska Husqvarna-duon.

I MX1 kunde Berggren plocka tre poäng i första heatet som 18:e man, medan Hagman körde in som 23:a. Berggren förbättrade sig sedan fyra placeringar i andra och blev där 14:e, före flera VM-förare. Han landade därmed som 15:e totalt. Hagman tog sig den här gången in på poängplats, som 20:e man. Tyngre för det svenska VM–teamet JWR Honda Racing, där Vsevolod Brylyakov bara kunde bli 24:a i första heatet och sedan inte kom till start i andra. Davy Pootjes bröt båda heaten, första efter fem varv och andra efter bara ett.

Längst fram imponerade MX1–rookien Maxime Renaux stort. Den regerande MX2–världsmästaren vann båda heaten och visade att han redan hittat rätt på den större hojen. Schweizaren Jeremy Seeger slutade tvåa i båda och Brian Bogers blev totaltrea, efter en fjärde och en tredje plats.

Det kördes sedan också en Superfinal, med både MX1–, och MX2–förare, där Renaux fullbordade sin succé med en tredje seger för dagen. Denna gång före Ben Watson och Seewer. De Wolf var bästa M2-förare som fyra och Ambjörnsson var som enda svensk i mål på en 20:e plats. 

Foto: Yamaha Racing