450–titlar i supercross 2010, 2015, 2016 och 2017, 450–titlar i motocross 2010, 2012 och 2015. Dessutom två 250 titlar – en i supercross och en i motocross, båda från 2009. Och så tre raka segrar i Motocross of Nations med USA – 2009, 2010 och 2011. Det är vad vi kommer läsa i historieböckerna om Ryan Dungey i framtiden. Mer blir det nämligen inte. Igår meddelade KTM–föraren att han lägger av med omedelbar verkan. 

Det var på en presskonferens på Angel Stadium i Anaheim i går som Ryan Dungey meddelade att det inte blir någon motocrossäsong i år. Det blir inte något mer tävlande överhuvudtaget för Ryan Dungey på professionell nivå. Den regerande supercrossmästaren som bara för en dryg vecka sedan säkrade sin fjärde 450–titeln lägger av med omedelbar verkan.

– Det är svårt att inse att den här dagen till slut är här. Men efter mycket tänkande och funderande de sista månaderna har jag kommit för att meddela att min karriär som professionell supercross– och motocrossförare är över, inledde Dungey presskonferensen med att säga.
– Det har inte varit ett lätt beslut. Jag har nått längre än vad jag någonsin kunde drömma om och för allt jag lyckats åstadkomma är jag djupt tacksam. Jag har kämpat så mycket jag kunnat under så lång tid jag kunnat, men faktum är att vår sport är tuff – det är långa säsonger och det krävs så mycket uppoffringar, hårt arbete och disciplin för att vara kvar på toppen. Fysiskt känner jag mig bättre än någonsin och formen lika så. Jag har materialet att vinna, ingen tvekan om det. Men mentalt har jag fått kämpa det här året.Jag har alltid tävlat för att jag älskar det och för att jag älskar att vinna, men den här säsongen har varit annorlunda.

Och det verkar utan tvekan vara den största faktorn till Dungeys beslut. Han berättade vidare hur tufft det varit att fokusera vecka in och ut den gångna säsongen, att han aldrig trodde att han skulle komma till den punkt när han var ”tvungen” att köra. Och att det störde honom.

– Jag skulle lätt kunna ta lönen och bara köra igenom tävlingen, men det är inte sån jag är eller vill bli ihågkommen som.

 

Dungey tillsammans med frun Lindsay på gårdagens presskonferens på Angel Stadium i Anaheim. Foto: KTM

 

Vad Dungey ska göra nu är oklart, men eftersom hans kontrakt med Red Bull KTM sträcker sig till hösten antar vi att han kommer göra en del fortsatt jobb för märket och fabriksteamet. Han avslutade också presskonferensen med att säga att han älskar sporten och inte planerar lämna den helt och hållet bara för att hans aktiva karriär är över.

Något Roger De Coster, Red Bull KTM Factory Racing Team Manager, också bekräftar i ett uttalande i ett pressmeddelande från KTM.

– Det här är slutet på en era, men vi vet att Ryan kommer fortsätta vara involverad i teamet även om det inte är bestämt exakt på vilket sätt ännu. Han har redan börjat hjälpa Marvin med förberedelserna inför Nationals och vi är spända på att fortsätta vår relation med Ryan.

Också Pit Beirer, chef på KTM Motorsport globalt, räknar med Ryan Dungey i framtiden.

– Ryan skrev historia för KTM – han vann vårt första supercrossrace och vann han vår första titel. Och tillsammans med det amerikanska teamet har de rört om i grytan. Jag ser fram emot att jobba med Ryan i framtiden för att hålla vårt fabriksteam på samma höga nivå och hitta nya talanger, vilket jag är säker på att han kommer hjälpa oss med.