REM på Glenn Helen Raceway, något som många svenskar stiftat bekantskap med under årens lopp. Inte minst motocross gymnasiet i Tibro som spenderat några veckor här under vintern med olika årskullar.

Nisse Källström, från Söderhamn, är en av de förare som körde årets första deltävling i REM-serien. Photo by Dan Alamangos, courtesy of Motocross Action

Vad man kanske inte vet är att REM är en egen Federation, en av många i det stora landet västerut. Bara i Kalifornien finns det, jag vet ej hur många, men här är några namn: REM, CMC, CMMC, SRA, AMA,VETMX för att nämna några.
CMC är utan tvekan den äldsta, dom anordnar bland annat ”The Golden State Serie” plus ett flertal  andra serier under året. Dom startade faktiskt samma år som undertecknad anlände till USA, 1967.
Vad skiljer då REM från dom övriga?Till att börja med så ber vi att få gratulera dom till deras 25års jubileum som inträffade lördagen den 26:e November (Thanks Giving Weekend här i USA). Dom startade alltså för 25 år sedan och då på Carlsbad’s GP bana för att senare flytta till Glen Helen Raceway. Dom anordnar 40 tävlingar varje år på samma bana, samtliga tävlingar ges poäng till samtliga deltagare i respektive klass. Vid årets slut har man en sammanställning, oavsett klass, den som har mest poäng är nummer 1. Dom tio bästa får som pris en ”college jacka” med sitt namn och placering broderat på bröstet. Dessa jackor bär många med stolthet under nästkommande år!
Beträffande ”samma bana” så är detta en sanning med modification. Det körs på samma område men ena veckan går banan medurs och sen kanske moturs, sen ändras slingan  efter någon tävling etc etc. Ibland körs det på Glenn Helens GP bana eller deras ”SM” bana. Detta skulle alltså vara ett himmelrike för svenska banbesiktare, dom skulle behövas på plats varje lördag!
Årets tio i topp är just nu oerhört spännande då 4 förare slåss om 1:a platsen med bara några poängs skillnad, två omgångar återstår! Sista omgången körs på Ny Års Afton! Undertecknad är avhängd på en, för närvarande, 31:a plats men då bör ju tilläggas att ingen annan här har några poäng i Stockholmscrossen!
Bästa hälsningar till er alla med en önskan om en riktig God Jul och ett Gott Nytt År.
Lars ”amerikalasse” Larsson