Jorge Prado är bara 18 år gammal. Men redan dubbel världsmästare. Spanjoren säkrade sin andra raka MX2–titel när han vann det första heatet i Uddevalla. Och glädjen var stor bland spanjorer och KTM–folk när Prado gick i mål.

Efter sin fjärde raka dubbelseger på Imola senast, den tolfte för säsongen, behövde Jorge Prado bara ytterligare 20 poäng för att säkra sin andra raka titel i MX2–klassen. Och han hade sex heat på sig.

Men spanjoren är kanske världens just nu bästa motocrossförare och hade såklart kört in de där 20 redan efter ett. Han vann eftermiddagens första final i Uddevalla och kunde efteråt fira ett nytt VM–guld.

Prado var snabbast över holeshot–linjen, pressades av sin teamkompis Tom Vialle men lyckades hålla undan och ledde från första till sista varv. Som så många gånger förut den här säsongen. Vialle blev klar tvåa, med Henry Jacobi på tredje plats.

Alvin Östlund blev 18:e.

Alvin Östlund gjorde ingen kanonstart och varvade bara som 23:a. Han tog sig upp till 20:e under de första varven och tog sedan ytterligare två placeringar, men stannade på en 18:e plats. Närmast bakom sig hade han norske Kevin Horgmo och snabbaste skandinav var Thomas Kjer Olsen, som i praktiken säkrade sin silvermedalj i mästerskapet med en åttonde plats.

I MXGP–heatet som gick i mål nyss var Jeffrey Herlings snabbast från start och ledde över dryga tio varv. Då lyckades landsmannen Glenn Coldenhoff ta sig om och snabbt var såväl Romain Febvre som Tim Gajser och Pauls Jonass också förbi den comebackande holländaren. Herlings låg med som femma ett par varv men kraschade mot slutet och tvingades bryta.

Jeffrey Herlings ledde halva heatet men tvingades senare bryta.

I toppen pressades Coldenhoff hårt av både Febvre och Gajser, där Febvre var på väg förbi flera gånger men inte riktigt lyckades fullfölja sina försök. Coldenhoff vann, sekunden före Febvre och med Gajser som trea, sju sekunder bakom.

Glenn Goldenhoff vann sitt tredje raka MXGP–heat.

Anton Gole gjorde en riktigt fin start och var med ut som åtta. Han kunde också hålla placeringen i drygt fem varv, innan han snabbt sjönk till 13:e. Svensken tappade ytterligare en placering, men fick också en på köpet när Herlings bröt, och blev just 13. Ett tangerat personbästa för Yamaha–föraren som körde in på samma placering i Tyskland tidigare i somras. Den andra svensken i klassen, KTM–föraren Jonathan Bengtsson, slutade som 22:a.

Gole inledde starkt, tappade, men tangerade ändå sitt bästa resultat i ett MXGP–heat.