Det blev blandade svenska framgångar vi motocrosstävlingarna i italienska Arco när första tävlingsdagen är avklarad. Alvin Östlund körde in som åtta i årets första heat för 250-EM.

Heatet började med en startkrasch, där danske Thomas K. Olsen försvann och svenske Anton Gole kom ordentligt efter. Alvin var i mitten av fältet i starten och varvade som 13e medan Viktor Björklund var 20e och Anton 26a.
Svenskarna avancerade bra från början och Alvin tog sig upp till sjua, men tappade en förare mot slutet och blev åtta. Anton tog sig upp till 14e men även han tvingades släppa en förare, medan Viktor var som bäst 18e men blev 21a i mål.
Norske Magne Klingsheim var också med i startkraschen och körde upp sig från 32a till 17e i mål. Fransosen Maxime Desprey, som tidigare kört VM, vann heatet före britten Adam Sterry och holländaren Nick Kouwenberg. Östlunds huvudkonkurrent i fjol, Brian Hsu körde in som fyra.
Danne Karlsson var ende svensk att ta sig till finalerna i 125-EM, detta efter att ha blivit fyra i sista chansen. Han låg och pendlade mellan elva och tolva, när han snurrade runt i en sväng och tappade flera placeringar.
Han kom iväg som 18e och hann köra upp sig två placeringar innan heatet var över. Danske Glen Meier imponerade stort och vann heatet före franske Maxime Renaux och italienaren Morgan Lesiardo. Norske Kevin Horgmo kom efter redan från början men fullföljde som 31a.
Kvalheaten blev ingen fullträff för våra VM-förare, Eddie Hjortmarker körde in som 25a och Anton Lundgren som 28a i MX2. Jeffrey Herlings vann före Tim Gajser och Jordi Tixier.
I MXGP var det ryssen Evgeny Bobryshev som vann före Antonio Cairoli, Gautier Paulin och Ryan Villopoto. Filip ”Fillibang” Bengtsson började som sist efter starten och slutade som 25a.