Vid årets tredje VM-deltävling för tjejerna i franska Ernée tog Yamaha Scandinavias Emelie Dahl sju nya poäng. Norske Kevin Horgmo totalvann i 125-EM och Ken Bengtsson blev totalnia.

Det var en bedrövad Emelie Dahl som rullade i mål som 14e, efter att på sista varvet blivit nerkörd av en tjej hon just varvat. Som om det inte var nog blev hon attackerad av den förarens pappa, som gav sig på Emelie efter målgång. Som tur var ingrep andra föräldrar och stoppade pappan.
Emelie var i starten ut i mitten av fältet och körde upp sig till tolva på första varvet och avancerade sedan upp till tia, där hon låg i fem varv innan förra mästarinnan Steffi Laier petade ner henne till elva. Strax innan målgång körde hon så om en varvad, som svarade med att köra ner henne direkt och elfte platsen blev till en snopen 14e.
Nyzeeländskan Courtney Duncan vann heatet före hemmafavoriten Livia Lancelot, som vann tävlingen. Kiara Fontanesi blev trea men tog ledningen i mästerskapet.
Danskan Sara Andersen visade att hon blir att räkna med i fortsättningen, när hon nu blev sexa i heatet och femma totalt. Norskan Mathea Selebö, som var 20e igår slutade nu som 17e, medan Genette Våge blev precis utanför poängen med att bli 22a igår och 21a idag. Amanda Bergkvist blev idag 27a.
I 125-EM höll vår norske vän Kevin Horgmo ihop körningen och totalvann, efter att ha blivit tvåa. Även idag tog Kevin starten men vurpade och var nere som femma, kom dock tillbaka och körde upp sig till tvåa bakom italienaren Gianluca Facchetti. Fransosen Brian Strubhart Moreau blev trea och leder fortfarande mästerskapet före Kevin.
Isak gjorde en halvbra start men på första varvet kraschade en förare framför honom, det blev struligt när han skulle iväg och plötsligt var han sist. Han var snabbt uppe som 25a men blev kvar där efter några misstag, men kom med en härlig slutspurt och blev 19e.
Rasmus Håkansson varvade första gången som 15e, men föll ner några platser på andra varvet. Pendlade runt 20e plats och blev till slut 22a. Filip Olsson låg också och krigade strax utanför 20e och gick i mål som 24a. Tim Edberg och Viking Lindström hade det jobbigt och blev 28a respektive 33a i mål.

Ken Bengtsson lyckades behålla sin sjätteplats i 250-EM, trots sviterna från Uppsalakraschen. Foto: Ray Archer
Ken Bengtsson lyckades behålla sin sjätteplats i 250-EM, trots sviterna från Uppsalakraschen. Foto: Ray Archer

I 250-EM var Ken Bengtsson 13e efter första varvet och blev efter ett tufft lopp tolva, vilket gör att han håller sin sjätteplats i mästerskapet. Det var Kens ambition med att åka till Frankrike att behålla sin placering, efter den hårda kraschen i Uppsala-SM.
Med en otrolig slutspurt tog italienaren Alberto Forato segern precis framför teamkolegan Mathys Boisrame, som hade lett hela heatet. Men fransosen Boisrame vann tävlingen före belgaren Jago Geerts och Forato.