Ryan Villopoto, Monster Energy Kawasaki, tog sin tredje seger i AMA/VM-supercross, som kördes i San Diego. Det blev Kawasaki-vinst även i Lites väst-serien, när skotten Dean Wilson vann. Svenske Filip Thuresson, Honda Sverige, gjorde sin sista tävling för i år och gick som vanligt till kvälls-showen.

Ryan Villopoto vann i San Diego och leder nu det grymt spännande mästerskapet. Foto: Simon Cudby

Qualcomm Stadium i San Diego var skådeplats för den sjätte deltävlingen i AMA/VM supercross och Filip fullföljde sin fina svit med att kvala in till själva tävlingen, genom att kvala in som sammanlagd 36a. Svensken slutade som 18e i såväl kvalheatet som sista chansen.
Yoshimura Suzukis australier Brett Metcalfe tog starten i finalen före Villopoto och hans teamkolega Jake Weimer. På andra varvet gick den regerande mästaren Villopoto upp i ledningen och följdes snabbt av Chad Reed, TwoTwo Motorsports Honda och han satte press på Villopoto. James ”Bubba” Stewart körde upp sig till trea men kraschade och fastnade i sin maskin, man fick skära bort en del av hans byxor för att han skulle komma loss. Reed var i ledningen ett halvt varv men Villopoto visade vem som är mästaren och höll undan och vann före Reed. KTMs Ryan Dungey, Metcalfe, Kawasakis Josh Hansen och Hondas Justin Brayton, medan ”Bubba” blev 15e.
I Lites-väst serien togs finalstarten av Hondas Vince Friese, som dock blev snabbt passerad av Dean Wilson som sedan kontrollerade loppet. Hondas Eli Tomac, som vunnit tre deltävlingar, startade i mitten av fältet men körde upp sig till trea. Men på sjunde varvet kraschade Tomac och bröt, KTMs australier Matt Moss övertog tredjeplatsen och höll den in i mål bakom Hondas Cole Seely. Australiens fina kväll fullbordades med att Gareth Swanepoel blev fyra, medan bäste europé blev britten Max Anstie som 13e.
Wilson gick upp i ledningen med två poäng före Tomac och 15 före Seely. I VM-klassen leder nu Villopoto med sex poäng före Reed och tio före Dungey.