Det blev årets fjärde KTM–dubbel när den 13:e rundan av Monster Energy AMA Supercross kördes i St. Louis i helgen. Marvin Musquin vann 250 East och precis som vanligt följde då Ryan Dungey upp med en seger i 450. Serien tar nu en välbehövlig paus men när man är tillbaka kan i alla fall Ryan Dungey få fira på riktigt.

Marvin Musquin ryckte. Inte bara från Jeremy Martin efter att fransmannen för andra gången under det första varvet tagit över ledningen och visat vem som bestämmer. Han ryckte också i sammandraget i 250 East. Värste konkurrenten och den regerande mästaren Justin Bogle hade nämligen sin poängmässigt tyngsta kväll för året och blev bara fyra.

– Banan och materialet var betydligt bättre här jämfört med förra veckan. Det gillade jag, sa en sprudlande glad Musquin till Fox efteråt.
– I finalen var jag ute efter en holeshot men gjorde exakt samma misstag som förra veckan och började röra hojen just innan grinden föll. Men jag räddade det och kom iväg riktigt bra ändå. Jag tror jag förstörde endel för Bogle dock, och det är jag ledsen för. Men sån är racingen. Sen var det en häftig fight med Martin de första varven och jag är supernöjd att komma härifrån med segern.

 

Dubbla världsmästaren Musquin är på väg mot första titeln i USA. Foto: Simon Cudby
Dubbla världsmästaren Musquin är på väg mot första titeln i USA. Foto: Simon Cudby

 

Musquin har nu 20 poäng att gå på Bogle med två rundor och 50 poäng kvar att köra om i 250 East. Man är tillbaka med näst sista i New Jersey, 25 april, innan det är dags för finalen i Las Vegas första helgen i maj.

Jeremy Martin behöll sin andraplats bakom Musquin och befäste därmed tredjeplatsen totalt i serien. Joey Savatgy tog sista platsen på pallen och skuggar bakom Martin i sammandraget.

Dungey i princip klar
Musquins märkeskollega Ryan Dungey har i sin tur hela 80 poäng ner till totaltvåan Eli Tomac, Geico Honda, i 450–mästerskapet. Det med fyra tävlingar och 100 poäng kvar att köra om. Skulle Dungey vinna eller bli tvåa, vilket han varit tio gånger av tretton i vinter, i Houston om två veckor är titeln också i teorin klar. Men i praktiken är den förstås redan Dungeys.

 

Dungey har nu sex segrar i supercrossen i år, och tjugo totalt i karriären. Foto: Simon Cudby
Dungey har nu sex segrar i supercrossen i år, och tjugo totalt i karriären. Foto: Simon Cudby

I St Louis var han i ledningen tidigt efter att Andrew Short tagit starten men sedan spektakulärt kraschat bort sig redan innan andra sväng. Med en tom bana framför sig gjorde Dungey som han brukade och Tomac fick återigen ett för dåligt utgångsläge efter en mindre start för att kunna riktigt hota.

– Men det är alltid tjugo tuffa varv och man måste ha full koncentration. Ingen lätt uppgift. Förra veckan var ok, tvåa är inte dåligt, men jag var ändå lite besviken efteråt och ville verkligen få en bra start den här gången. Och det var nyckeln, sa den religiösa Dungey till Fox och tackade såväl vänner och familj som team förstås och mannen där uppe.

Tomac kunde ändå till slut ta hand om andraplatsen, och fick bakom sig se Husqvarnas Jason Anderson för första gången ta steget upp på prispallen i stora klassen.

Nu tar serien ett välbehövigt uppehåll och är tillbaka med den 14:e rundan i Houston den 11 april. En runda som också ser 250 West–serien återkomma med sjunde deltävlingen.

 

Jason Anderson kunde fira första pallplatsen i stora klassen. Foto: Simon Cudby
Jason Anderson kunde fira första pallplatsen i stora klassen. Foto: Simon Cudby