För första gången i modern tid kvalade en svensk in till en final i AMA/VM i Supercross, det var naturligtvis Lidköpingsgrabben Fredrik Norén som stod för denna prestation. ”Fast Freddy” kvalade in till finalen i Kaliforniska Oakland och slutade som 17e man.

När supercross uppfanns 1972 var många svenskar inblandade och dominerade den första tävlingen i Los Angeles. Tävlingen kördes över tre heat och Torleif Hansen, Arne Kring och Håkan Andersson vann var sitt heat. Men den då 16-årige Marty Tripes blev tvåa i alla heaten och vann totalt.
Svenskar var med under några år och Gunnar Nilsson, Nils-Arne Nilsson och Jan-Erik Sällqvist körde finaler. Sedan dröjde det fram till 1993 i San Diego då ”Super-Mats” Nilsson kvalade in i 125 västserien och blev nia i finalen. Segern gick till den legendariske fransosen Mickael Pichon.
Nu, 22 år senare kvalade Norén in genom att ta sista inkvalningsplatsen i sista chansen. Det var en stenhård fajt med Jimmy Albertson, som slutade med att Albertson kraschade. Phil Nicoletti vann före Killian Rusk och Kyle Partridge, medan bakom Norén och utslagna blev förutom Albertson även Nick Wey, Josh Hill och Ben LaMay.
– Till main event så kändes det så sjukt gött att jag knappt hade tid att känna mig nervös, eftersom att jag kvalade in på den sista platsen så var startplatsen inte den bästa och gjorde inte direkt någon bra start. Körde på med mitt race så gott jag kunde och kunde ta mig i mål på en 17e plats. Något som verkligen gjorde att jag förlorade mycket tid var att när blå flaggen kom ut släppte jag av alldeles för mycket så att folk som inte skulle åkt förbi kom också förbi, men så är det och jag lärde mig sjukt mycket till A3 nästa helg, berättar Norén på sin hemsida.
I finalen fick svensken naturligtvis spela en andrahands roll, men kämpade på väl och gick i mål som 17e man av de 22 som startade. Suzukis Ken Roczen kraschade och slutade som 15e man, medan Hondas Trey Canard vann finalen före KTMs Ryan Dungey och Kawasakis Chad Reed.