Om han var lättad och lycklig efter segrarna igår, var det kanske förvåningen som stack ut mest idag. Anton Gole tog maxpoäng i MX1 också på söndagen. ”Det kanske inte är så dumt med sand ändå”, sa han efter segern i första heatet. ”Det här var det sjukaste jag varit med om”, sa han efter andra. 

Årets andra SM–deltävling i motocross avgjordes under söndagen på Saxtorp, där Landskrona MK under gårdagskvällen slätat banan efter lördagens premiär. Vårvädret hade dröjt sig kvar över världens äldsta crossbana (som fortfarande används för tävlingsverksamhet) och det var i det närmast en perfekt dag för Sveriges elit att visa upp sig.

Och vilket fight vi bjöds på i eftermiddagens första MX1–heat, där gårdagens dubbelsegrare Anton Gole gjorde upp mot MX1–rookien Alvin Östlund. Östlund skuggade Gole från start och lyckades ta sig om när Husqvarna–föraren råkat skruva upp bensinlocket med knäet, och därmed tvingats slå av. Men så fort Gole fått ordning på locket tog han sig på nytt om. Östlund vägrade dock släppa ryggen. Han laddade för försök efter försök, men hade inte fart eller finess för att ta sig förbi. 


Alvin Östlund jagade Anton Gole.

När endast en kurva återstod på det sista varvet laddade Östlund en sista gång och förarna var i det närmaste jämnsides in. Goles spårval var dock bättre och Östlund fastnade samtidigt något bakom en varvad förare. Över sista hoppet var Gole därför först, för tredje gången den här helgen.

– Det kanske inte är så dumt med sand ändå, skrattade Gole direkt efteråt.

Bakom körde Emil Berggren in som klar trea, förvisso distanserat med 40 sekunder av toppduon, men också 15 före fyran Eddie Hjortmarker – som var först i starten. Fredrik Theorell körde i mål som femma och följdes av Miro Sihvonen, Indrek Mäki, Oskar Olsson, Rasmus Andersson och Kim Lindström. 

Eddie Hjortmarker (30) tog tre av fyra holeshots i MX1 under helgen.

I det andra heatet var Gole på nytt tidigt i ledningen, och när Östlund samtidigt var omkull på första varvet fanns ingen som kunde hindra en fjärde raka för Husqvarna–föraren. Gole förblev obesegrad på Saxtorp och står på maxpoäng efter två SM–deltävlingar.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det var det sjukaste jag har varit med om, summerade Gole helgen.
– Faktiskt. Bara att jag tog båda segrarna igår, det har aldrig hänt förut, och nu tog jag dessutom alla fyra. Det är det här jag strävar mot, att vinna, annars hade jag inte varit med där ute, men känslan när jag åkte hit var att jag verkligen skulle få kämpa. Att jag skulle få kämpa mig in i den här säsongen, i och med att jag ligger ganska många körtimmar back. Att det skulle gå såhär bra, det trodde jag verkligen inte.

Anton Gole var kung i sanden på Saxtorp.

Bakom Gole var Östlund på nytt omkull under det andra varvet och utanför poängplats när han fick påbörja en ny uppkörning. Han tog sig till sjätte plats och räddade därmed en pallplats totalt, som trea. Totaltvåa för dagen blev Emil Berggren, som tappade för många sekunder mot Gole på det första varvet för att kunna vara med och fightas om segern, men som på nytt var klart före övriga.

– Jag är jättenöjd med helgen. Sista heatet nu var grymt skönt, men lite synd samtidigt att jag tappade så mycket i början, sa Berggren som kom till Saxtorp med förhoppningar att kunna vinna:
– Jag gick in för det, det gjorde jag. Det är höga mål men det är det jag satsat på hela vintern, jag har gjort allt jag kunnat. Men jag är nöjd och fick med mig jättebra poäng i totalen.

Emil Berggren slutade tvåa totalt på söndagen.

Sihvonen körde in som trea men fick nöja sig med en femteplats totalt. Eddie Hjortmarker, som tog en tredje holeshot för helgen, blev på nytt fyra och därmed också totalfyra. Theorells poäng räckte för en total sjätteplats, Lindström blev sjua, Mägi åtta, Anton Nordström, som blev femma i andra, slutade totalnia och Rasmus Andersson rundade av topp 10.