Årets tredje och fjärde SM–deltävling i motocross körs på Glimmingen i Uddevalla till helgen. Och där kommer de svenska förarna få tufft motstånd, när ett helt gäng VM-förare kommer på besök. Publik är fortfarande inte tillåtet men man kommer kunna följa tävlingarna live via YouTube.

Ja, Anton Gole och de andra kommer få tufft motstånd i Uddevalla till helgen. När vi kikar igenom anmälningslistan för den tredje och fjärde deltävlingen i årets SM noterar vi en hel hög med utländska förare – och bland de flera som levererat på hög nivå i VM.

I MX2–klassen är Liam Everts tillbaka på nytt, efter att ha debuterat i serien vid premiären på Saxtorp. Men det är kanske framförallt trion Jed Beaton, Kay de Wolf och Andrea Bonacorsi som de svenska förarna får se upp med. Husqvarnas fabriksförare Beaton, Australien, slutade totalfyra i MX2–VM förra året efter bland annat tre pallplatser och en heatseger. de Wolf är ny i samma team efter att ha slutat totalfyra i EMX250 under fjolårssäsongen. Bonacorsi är den regerande europamästaren i 125, som i år bytt Fantic mot Yamaha.

Till start i 250–klassen kommer också tysken Jeremy Sydow, holländaren Dave Kookier, de danska bröderna Voxen Kleemann (William och Victor), fransmannen Romain Seranon och norske Cornelius Töndel. Glädjande nog är också Tim Edberg på plats den här gången, för att göra upp med såväl landsmän som gäster.

SM–ledaren i MX2, vår svenske stjärna Isak Gifting, finns i dagsläget inte anmäld till Uddevalla. Av vad vi hört är det dock troligt att Gifting får klartecken att köra under veckan. Hans team, Diga Procross Gasgas Factory Racing, har inga förpliktelser att köra SM men Gifting själv stack inte under stol efter formbeskedet på Saxtorp att han ville fortsätta köra serien.

Om vi går vidare till MX1–klassen i Uddevalla så kan vi konstatera att det inte bara är Rockstar Energy Husqvarnas 250–förare som kommer till Uddevalla. På anmälningslistan i 450–klassen finns nämligen också teamets Thomas Kjer Olsen, som är rookie på 450–hojen i år efter att ha flyttat upp från MX2 – där han under fyra år i VM tagit tre medaljer. Vi har också hört att danskens teamkompis Arminas Jasikonis ska starta i SM, han finns dock ännu inte anmäld. Skulle litauern komma till start blir det i så fall tävlingscomeback efter den svåra huvudskada han råkade ut för under förra året.

Bland övriga namn i MX1 noterar vi att ryssen Seva Brylyakow ska vara tillbaka för JWR, samt att vi får besök av en spanjor vid namn Sergio Castro. Med på anmälningslistan finns förstås också topptrion från premiärhelgen – Anton Gole, Alvin Östlund och Emil Berggren. 

Tävlingen kommer gå att följa live på MXSM’s YouTube–kanal och ni kommer självklart också att kunna läsa en hel del här på racemagazine.se. Publik är som bekant ännu inte tillåtet på grund av den fortsatta pandemin.