Kvaldagen är över och Sverige är vidare till morgondagens finaler i Motocross of Nations. Det svenska laget körde in som elva, men hade bara två poäng upp till femte plats. Belgien vann, före Nederländerna och USA.

Det 73:e Motocross of Nations är igång på allvar och under dagen kördes de tre kvalheaten på TT Circuit Assen. Filip Bengtsson var först ut av de blågula förarna, i MXGP, och gav det svenska laget en bra start.

”Fillibang” var bra med i starten och uppe som femma efter tre varv, han föll sedan tillbaka till åtta men tog snabbt tillbaka en placering och blev sjua.

– En ganska bra start, sen försökte jag bara att rulla med där framme. Och jag tyckte att det rullade på bra, inga misstag, sa Bengtsson efter sitt kvalheat.

Alvin Östlund tvingades avsluta heatet utan glasögon.

Näst på tur var Alvin Östlund, i MX2, som inte kom iväg på samma sätt som Bengtsson. Östlund körde upp sig från fjortonde till nia, och tvingades köra de avslutande fyra till fem varven utan glasögon. 

– Jag fick fightas för det, men det känns bra. Banan är väldigt tungkörd, man måste tänka och försöka få med sig farten ut ur kurvorna. Hålla upp farten hela tiden, sa Östlund.

Med en sjunde och en nionde plats hade Team Sweden i princip redan finalplatsen kvar, men Anton Gole hade i Open chans att lyckas skaffa ett ännu bättre läge inför morgondagens tre finaler. Det vill sig dock inte riktigt idag, för Gole.

En hyfsad start såg honom ligga med som tia efter det första varvet, men redan på varv tre gjorde han ett misstag som kostade en dryg handfull positioner. Ett nytt misstag mot mitten av heatet gjorde att han var så långt ner som 22:a, innan han körde upp sig och blev 15:e.

Anton Gole blev 15:e i Open.

Sverige slutade därmed på en elfte plats, med lagets två bästa placeringar räknade. Men Sveriges 15 var bara två poäng från Italiens 14, som räckte till en femteplats.

Belgien vann, något överraskande, kvalet på 5, där Kevin Strijbos slutade tvåa i Open och Jeremy Van Horebeek trea i MXGP. Belgiens tredje resultat var dessutom bra det också, med Jago Geerts som fyra i MX2. Nederländerna slutade tvåa på samma poäng och USA blev trea på 7. Amerikanen Justin Cooper vann MX2, schweizaren Jeremy Seewer vann MXGP och lettländaren Pauls Jonass vann Open. 

Fotnot: Film från det svenska lägret, med kommentarer från de svenska förarna, kommer under kvällen!