Hemmanationen Nederländerna höll för pressen och vann för första gången någonsin lag–VM i motocross, Motocross of Nation. Team Sweden såg länge ut att fixa målsättningen att vara topp 8. Men tyvärr var det återigen stolpe ut i det sista heatet. 

Glenn Coldenhoff är ny kung av Motocross of Nations. För andra året i rad vann holländaren båda sina heat och den här gången räckte det dessutom för att hemmanationen Nederländerna skulle vinna Motocross of Nations. För första gången i historien.

Jeffrey Herlings hade en tyngre dag, med två dåliga starter, men kunde ändå köra upp sig och bli tvåa och fyra i heaten. Med en fin insats också av MX2–föraren Calvin Vlaanderen, tia i båda heaten, var de orangeas seger överlägsen. Med sämsta resultatet borträknat fick man 18 poäng, mot tvåan Belgiens 47. 

Anton Gole kämpade på, men hade strul i båda heaten.

För belgarna gjorde Jeremy Van Horebeek två jämna heat, medan Kevin Strijbos och Jago Geerts fick ihop varsitt bra, och det räckte alltså till att sluta tvåa. Storbritannien, som sent tvingades byta två av sina ordinarie förare, var något överraskande trea, men förhållandena passade å andra sidan britterna. Wess–föraren Nathan Watson fick bryta första heatet efter maskinstrul, men kom tillbaka och blev nia i andra. Shaun Simpson var riktigt bra med som trea i första och Adam Sterry körde bra i sitt andra.

Som fyra såg vi tävlingens kanske största överraskning – Estland, med Harri Kullas, Tanel Leok och Priit Ratsep. Mästarna från de fem senaste åren, Frankrike, slutade femma och USA fick nöja sig med en sjätteplats. Tyskland, Lettland, Spanien och Danmark rundade av topp 10. 

Sverige var med hyfsat högt uppe länge. Alvin Östlund slet sig till en 14:e plats i första heatet, medan Filip Bengtsson hade det tyngre och blev 16. Svenskarnas resultat betydde ändå att man var så bra med som sexa efter första.

I andra gjorde Östlund på nytt en fin insats och slutade på en 16:e plats. Med en 14:e och en 16:e plats i heaten blev svensken totaltrea individuellt av MX2–förarna, som alltså gjort sitt efter två heat. Anton Gole blev omkullkörd i början och åkte sedan lite hiss upp och ner, men slutade till slut som 23:a. Därmed var Team Sweden på en åttonde plats inför det sista heatet.

Och den avslutande drabbningen började bra. Filip Bengtsson låg med som tia, medan Gole hittas inom topp 20, som 18:e. Gole tappade sedan ett antal platser, men kom tillbaka och var på nytt 18:e med bara varvet kvar.

Filip Bengtsson tvingades bryta andra heatet.

Bengtsson tappade ett par placeringar efter några varv men låg stabilt med som tolva fram till att bara några minuter återstod. Då drabbades svensken av maskinstrul och tvingades bryta. Som om inte det vore nog stannade Goles cykel med två kurvor kvar av heatet. Istället för tolva och arton, blev svenskarna 34 och 22. Och istället för en tionde plats blev Sverige nu fjortonde.

– Det känns tungt, både för mig och för killarna. Det här är sjätte året jag är med och det känns som sjätte gången vi har stolpe ut i det sista heatet, sa förbundskapten Jonte Engdahl efteråt.
– Tyvärr mycket missflyt. Och tyvärr mycket som händer, som normalt inte händer för de här killarna, fyllde coachen Jonas Wing i. 

Fotnot: Race film från dagen kommer under kvällen eller i morgon bitti.