Bläcket har börjat träffa papperet igen. Flera MXGP–förare sitter på utgående kontrakt till nästa år och nu är det hög tid för märken och team att börja jobba. En förare som kan sätta bollen i rullning för en rad förändringar är Clement Desalle. Men nu lutar det åt att belgaren blir kvar hos Kawasaki. Liksom schweizaren Arnaud Tonus blir hos Wilvo Yamaha. 

Efter två raka GP–segrar i Frankrike och Ryssland hade Clement Desalle det mer kämpigt i Italien den gångna helgen. Belgaren kraschade hårt i lördagens kvalheat och tog det medvetet lugnare under söndagen.

– Kraschen påminde mig om att det är bra att hålla sig på två hjul och skramla ihop lite poäng. Efter att ha sett några klipp på Cairoli visste jag att det under normala förhållande skulle bli svårt att vinna några mästerskapspoäng på honom här. Jag körde mitt egna race och försökte göra mitt bästa, sa Desalle efteråt.

Desalle, som för närvarande är trea i MXGP 70 poäng efter Cairoli, sitter på ett utgående kontrakt med Monster Energy Kawasaki men mycket talar nog för att han kommer förlänga det över ytterligare två säsonger. Så här sa 28–åringen om samarbetet med Team Manager Francois Lamariey efter tävlingen i Ottobiano:

– För några tävlingar sen sa jag att jag började känna att jag har en bra grund att bygga på och den här helgen hade vi en bra set-up som jag tror kommer vara till nytta i framtiden. Vi hittar fortfarande små saker på chassit att förbättra men jag är nöjd med grunden, sättet vi jobbar på och folket jag jobbar tillsammans med.

 

Benoit Paturel. Foto: Monster Energy

 

Ryktet säger också att fransmannen Benoit Paturel kommer ersätta landsmannen Jordi Tixier bredvid Desalle i Monster Energy Kawasaki. Tixier har haft några tunga, skadefyllda år sedan han vann MX2–titeln under 2014 och är för närvarande på en blygsam 20:e plats i MXGP.

En som redan kritat på för nästa säsong är Arnaud Tonus, som blir kvar hos Louis Vosters och Wilvo Yamaha i ytterligare två år. Den 26-årige schweizaren signerade ett nytt kontrakt under helgen och Yamahas satellitteam blir därmed detsamma för 2018 – sedan tidigare har nämligen Shaun Simpson kontrakt även över nästa år.

– Jag känner att jag har en stabil relation med Louis och Yamaha och att förlänga med dem var första prioritet för mig. Jag trivs i teamet, både med gruppen och atmosfären, därför fanns det ingen anledning att söka efter något annat. Jag är supernöjd, sa Tonus till Race internationella medarbetare Adam Wheeler efteråt.

 

Arnaud Tonus. Foto: Yamaha Racing

 

Yamaha kan i år presentera en helt ny YZ450F, med årsmodell 2018. Den största förändringen cykeln genomgått sedan 2009. Och där fick Tonus ytterligare en anledning till att vilja vara kvar.

– Det gjorde min vilja att fortsätta med Yamaha än större. De har jobbat mycket med den nya hojen och projektet har hållit på under fyra år. Det är en häftig cykel och ett stort steg framåt, jag ser fram emot att få börja styra den.