Det blir ingen VM–premiär i Qatar till nästa år. Förhandlingarna mellan Youthstream, Losail och förbundet i Qatar ledde inte till något nytt kontrakt och premiären av MXGP 2018 kommer istället att köras i Argentina och Neuquen. Sveriges GP i Uddevalla körs preliminärt vid samma tid som i år – helgen vecka 33.

– Kontraktet med Qatar gick ut till i år, vi har förhandlat om ett nytt i flera månader men det var väldigt svårt att komma fram till en lösning. Qatar kommer inte finnas med i kalendern 2018, istället kommer vi börja i Argentina.

Ja, så sa Youthstreams president Giuseppe Luongo vid en presskonferens under helgen, där man också avslöjade att nästa års säsong kommer avslutas på klassisk motormark i Italien – Imola.

Däremellan besöks preliminärt 17 motocrossbanor och serien blir alltså precis som i år 19 tävlingar lång. Efter Argentina, 4 mars, blir det nio tävlingar i Europa – Spanien (Red Sands), Italien (Trentino), Holland (Valkenswaard), Ryssland (Orlyonok), Lettland (Kegums), Tyskland (Teutschenthal), England (Matterley Basin), Frankrike (St Jean d’Angély), Italien (bana inte klar).

Därefter återkommer Indonesien den 8 juli, ett datum som vädermässigt förhoppningsvis passar betydligt bättre, innan man vänder åter till Europa för fyra tävlingar – Tjeckien (Loket), Belgien (Lommel), Schweiz (Frauenfeld/Gachnang) och Sveriges GP i Uddevalla, där vi förutom VM–klasserna också kommer få se näst sista tävlingen av både EMX125 och EMX250.

Efter Sverige bär det av över Atlanten, där man först kör USA’s GP på Gatorback Park och sedan i Leon, Mexiko. Assen i Holland och italienska Imola avslutar säsongen innan det är dags för Motocross of Nations på en ännu inte namngiven bana i USA.

Damerna kör preliminärt i Trentino, Matterly Basin, St Jean d’Angély, Loket, Assen och Imola.