Jorge Prado missar helgens MXGP, i engelska Matterley Basin, på grund av skada. Därmed saknas båda de regerande världsmästarna från Red Bull KTM. Österrikarna meddelar dock att Jeffrey Herlings är på väg tillbaka. Och att det blir VM, inte USA, när han väl är det. 

Ja, efter dubbelsegern i premiären missar alltså spanjoren Jorge Prado den andra VM–rundan till helgen. Den regerande MX2–världsmästaren kraschade på träning för ett par veckor sedan och skadade sin vänstra axel. Först trodde man inte att skadan var så farlig och spanjoren fortsatte träna inför Matterley Basin, men efter att smärtan inte vill ge med sig fick läkare uppsökas på nytt och då konstaterades en blödning under vänstra skulderbladet.

Och läkaren kunde bara ordinera 18–åringen vila.

– Det är baksidan med sporten, men det kunde samtidigt vara värre och vi hoppas att Jorge snart är tillbaka på hojen. Vi är i bra form och har självförtroende, och tror inte att det här kommer ha allt för stor skada för oss under en säsong som är lång, sa Claudio De Carli, Red Bull KTM Team Manager, i ett pressmeddelande.

I ett annat pressmeddelande berättade KTM också att deras MXGP–världsmästare Jeffrey Herlings är på väg tillbaka. Holländaren bröt foten under försäsongen och missade premiären i Argentina. Det är också klart att han kommer missa åtminstone de tre kommande helgernas tävlingar, i Storbritannien, Holland och Italien. Sedan väntar nästan en månads uppehåll för serien, innan man är tillbaka i Italien för den femte rundan.

Den regerande världsmästaren Jeffrey Herlings är på väg tillbaka. Foto: Ray Archer


Då möjligtvis med Herlings bakom startgrinden.

– Herlings kommer att stegvis öka sin fysiska träning under de närmsta veckorna, för att förhoppningsvis kunna vara tillbaka på hojen i slutet av april och i VM snart därefter, skriver KTM i pressmeddelandet.

Det har ryktats ihärdigt om att Herlings själv ville över till USA när han väl var tillbaka och där köra Nationals, i och med att det i princip blir omöjligt för honom att försvara sitt VM–guld. Pit Beirer, som är Motorsport Director på KTM, gick dock för några veckor sedan ut och sa att han inte var särskilt förtjust i idén. Och när pressmeddelandet om Herlings kom under gårdagen stod heller inte ett ord om en eventuell tillfällig flytt till USA under sommaren.

– Rehaben har gått bra och jag längtar efter att vara tillbaka på hojen igen. Jag vill vara tillbaka i VM så fort som möjligt, men när det blir kan vi inte säga förrän jag börjat köra, sa Herlings istället.