Den tionde rundan av Motocross–VM 2016 står just nu som ”TBA” (to be announced) i kalendern. Men rykten cirkulerar redan var och hos vem tävlingen kommer att köras. Samtidigt pratas det också om att det inte kommer bli någon tävling alls det aktuella datumet. Och tävlingen i Charlotte, USA, var kom den ifrån?

Det har snackats om flera länder och banor som kan tänkas fylla det hål som just nu utgör tionde rundan i den MXGP–kalender för 2016 som presenterades för ett par veckor sedan. Tävlingen, den 29:e maj, är just nu planerad veckan före franska St Jean D’Angely och två veckor efter Trentinos GP i Italien.

Att Trentino var med igen fick förresten många att höja på ögonbrynen. Banan är en av de vackraste GP–banorna, med fantastisk atmosfär, men också i stort behov av upprustning för att kunna hantera både VM– och EM–klasser. Något vi efter årets kaosscener vid den första europeiska VM–tävlingen fick ytterligare bevis för.

Men som det ser ut nu kommer det köras tävling i Arco också 2016. Frågan är vad tävlingen två veckor senare hamnar? Såväl Bulgarien (Sevlievo) som Finland (Hyvinkää) och Spanien (Talavera de la Reina) har förts på tal i olika sammanhang och av dem låter Spanien som det mer logiska alternativet i och med Frankrike–tävlingen veckan efter.

 

Inget GP i Uddevalla nästa år. Men kan Hyvinkää återkomma månne? Foto: Ray Archer
Inget GP i Uddevalla nästa år. Men kan Hyvinkää återkomma månne? Foto: Ray Archer

 

Det har också påståtts att Youthstream under ett möte efter Motocross of Nations försäkrade teamen att det inte är hugget i sten att det faktiskt blir en nittonde tävling, utan att datumet skulle kunna vara ett reservdatum och att vi i så fall skulle få se ett två helger långt uppehåll under andra halvan av maj.

Den mest överraskande tävlingen i kalendern var annars Amerikas MXGP, på Charlotte Motor Speedway den 3:e september, en lördag, som näst sista tävling 2016. När en talesman för organisationen på ovalen (där man alltså tänkt bygga en tillfällig bana likt supercrossen i Daytona) kontaktades angående deras första eventuella MXGP–arrangemang sa han att ”Vi arbetar fortfarande med detaljer för nästa års kalender på CMS och hoppas kunna ha ett formellt tillkännagivande om MXGP inom en snar framtid”.

Blir det en tävling i Charlotte så kommer det i så fall vara första gången som det körs dubbla MXGP–tävlingar i USA veckorna efter varandra. Glen Helen återkommer som arrangör och kommer precis som i år att avsluta mästerskapet, den 10–11 september, två veckor innan Motocross of Nations avgörs på italienska Maggiora.

 

Charlotte Motor Speedway finns med på kalendern som släpptes för ett par veckor sedan.
Charlotte Motor Speedway finns med på kalendern som släpptes för ett par veckor sedan. Foto: Charlotte Motor Speedway

 

Youthstream trycker också hårt på fabrikerna att ställa upp i Manufacturers Cup, som ser ut att komma köras i tyska Schalke i oktober. Tävlingen kommer att fungera som MXON men med skillnaden att de tre bästa förarna på varje märke tävlar tillsammans.

(Källa: Adam Wheeler(On-Track Off-Road)