Dagens tävling på den nya GP–banan i Oss, Nederländerna, innebar ett stort steg framåt för Isak Gifting. Med heatplaceringarna sju och åtta slutade svensken nämligen totalsexa i MX2. Trots det lät han fortfarande inte helt nöjd efteråt.

I årets fjärde VM–deltävling blev det äntligen lite islossning för Diga Procross Gasgas’s svensk Isak Gifting, som på de fyra första tävlingarna bara kört ihop totalt 12 poäng. Till skillnad från succén under andra halva av förra säsongen har säsongsstarten 2021 mest handlat om krascher, skador och en cykel han inte helt kommit överens med.

Men idag kom äntligen en framgång, när svensken slutade totalsexa i MX2–klassen, körde ihop 27 poäng och klättrade fem placeringar till en 15:e plats i sammandraget.

– Det var väl jättebra att det fick rulla på lite grann, utan vurpor och sådär. Det kändes bra, jag fick köra ut min kapacitet. Jag gjorde inga bra starter men tog mig framåt i båda heaten. Det rullade på och det var skönt att ta ett steg i rätt riktning. Jag behövde väl det, sa Gifting utan att låta överdrivet nöjd.

Hur känns kroppen efter den tuffa säsongsinledning som du haft, med skador och krascher? Du har inte gjort något åt skadorna?
– Nej, det har jag väl inte. Kroppen är rätt bra, det är rätt lugnt. Men det känns ju att jag inte riktigt är van vid farten eftersom det gått lite halvknackigt länge, det blir rätt jobbigt faktiskt. Men det är bra att man får köra igenom två heat, det var en bra genomkörare, varmt och sådär. Välbehövligt.

Känner du att du kan köra på 100 procent trots fotskadan eller hämmar det dig?
– Nej, det hämmar mig ingenting med foten. Jag jobbar fortfarande lite med hojen och när vi löst det så tror jag att det kan bli ännu bättre.

Frustrerande?
– Ja, det är lite knepigt. Men det var bra att man fick med sig lite resultat i alla fall, så har man någonting att säga till om. Nu har jag ändå visat att jag fortfarande kan köra lite hoj, liksom. Förhoppningsvis kan vi jobba vidare på det som inte fungerar nu.

Tjeckien och Loket nästa helg, vad gör du fram tills dess?
– Jag ska köra hoj på tisdag, sedan ska jag nog åka och vaccinera mig, så det blir egentligen ganska lugnt i veckan på grund av det. Jag känner att jag måste få det gjort.

Belgaren Jago Gerts dubbelvann MX2 i Oss, vilket var ett ännu större kliv framåt för honom. Trots en tung säsongsstart är Yamaha–föraren nu bara 24 poäng från VM–ledning. Och i toppen blev det på nytt skifte av rödplåt. VM–ledaren Mattea Guadagnini hade ingen superhelg och tvingas nu lämna över rödplåten till Maxime Renaux, som faktiskt inte heller han hade någon superhelg. Bättre gick det för Husqvarna–duon Jed Beaton och Kay de Wolf, som båda två fick kliva upp på pallen bakom Geerts. Regerande mästaren Tom Vialle kom inte till start på grund av skada.