Det är inte bara de svenska VM–förarna som dras med skadeproblem. Flera toppförare i framförallt den stora klassen saknas när årets MXGP inleds i Argentina till helgen. 

HRC Honda har en tuff vår. I USA kommer såväl Ken Roczen som Cole Seely med största sannolikhet missa resten av supercrossäsongen på grund av skador. Och i Europa ser det inte bättre ut. Ingen av teamets 450–förare kommer till start när MXGP inleds med den första av totalt 19 deltävlingar i Argentina till helgen.

Tim Gajser kraschade svårt under den sista rundan av Italienska Mästerskapet och hade tur som undkom med ”bara” två frakturer i käken. Gajser, som drabbats av ett flertal hjärnskakningar under sista året, saknas i premiären men väntas åter i Valkenswaard vid årets andra VM–runda.

– Med tanke på allt måste jag säga att jag hade tur. Jag ser det från den ljusa sidan, det kunde gått betydligt värre och jag kommer vara tillbaka snart, säger Gajser i ett pressmeddelande från HRC Honda.

Också teamkompisen Brian Bogers saknas efter att ådragit sig en svår fotskada på träning i november. Oklart när holländaren kan vara tillbaka.

Hos Wilvo Yamaha saknas schweizaren Arnaud Tonus efter att ha dragit axeln ur led vid en krasch på franska försäsongstävlingen LaCapelle–Marvial. Tonus opererades sedan och väntas missa åtminstone de första två–tre tävlingarna.

 

Wilvo Yamahas Arnaud Tonus är borta med en axelskada. Foto: Yamaha

 

En annan schweizare som missar tävlingen i Argentina är 450–rookien Valentin Guillod, Standing Construct KTM, som bröt benet i januari. Saknas i premiären gör också Jordi Tixier, som nu återfinns hos franska fjädringsteamet BOS Projekt, med en handskada. Fransmannen väntas missa minst tre tävlingar.

I 250–klassen är manfallet betydligt tunnare. Förutom Anton Gole, som vi kunde berätta om under gårdagen, ser det bara ut som att det är italienaren Simone Furlotti som saknas på grund av skada.