Anton Lundgren svarade för en imponerande prestation när han i värmen körde in som trettonde man i det avslutande MX2–heatet. Filip Bengtsson hade en betydligt tyngre dag, tvingades bryta första heatet men fick i alla fall med sig en poäng i det andra.

Kvalheatet gick inte alls som Anton Lundgren, Ricci Racing Husqvarna MX Racing Team, ville och efter att ha slutet som 31:a där var det ingen superplats på grind han fick i dagens finaler. Trots det kom han iväg hyfsat i det första heatet, kunde varva som 22:a och jobbade sig upp till en slutlig 17:e plats. Red Bull KTM’s Jeffrey Herlings vann före Dylan Ferrandis, Kawasaki, och Tim Gajser, Honda, i ett heat som annars blir mest minnesvärt för ett par vådliga krascher och ett par förare som efteråt såg ut som de skulle kollapsa i den nästan 40 gradiga värmen.

Åtta förare försvann också till det andra heatet, däribland såväl Jordi Tixier som Gajser. Anton Lundgren kom iväg hyfsat, jobbade sig lugnt och metodisk förbi förare för förare och kunde till slut köra in som 13:e man, och blev därmed 14:e man totalt i Thailands GP. Imponerande minst sagt av Lundgren, som kraschade bort sig och tvingades uppsöka sjukhus senast i Qatar.

Herlings vann igen, närmast före teamkompisen Pauls Jonass och Yamahas Julien Lieber, och är fortsatt obesegrad i år. Jonass blev också totaltvåa i GP’t, med Ferrandis som trea.

 

Precis som i Qatar kom två svenskar till start i Thailand – Lundgren och Filip Bengtsson.  Foto: Ann–Sophie Lundgren
Precis som i Qatar kom två svenskar till start i Thailand – Lundgren och Filip Bengtsson. Foto: Ann–Sophie Lundgren

 

För vår andre svensk i tävlingen, Filip Bengtsson, blev det en betydligt tyngre helg. I första MXGP–heatet fick han visserligen en fin start från sin ytterposition på grind, var uppe topp–10 och kunde varva som 15:e man. Men sedan föll han genom fältet och tvingades bryta med ungefär halva heatet kvar.

– För en sekund trodde jag att jag skulle kunna ta starten där. Tyvärr kom Cairoli i sista stund och tryckte ut mig vilket gjorde att jag fick en betydligt vidare kurva. Planen var att försöka hänga med där framme men det gick inte, sa Fillibang i 24MX Hondas nyhetsbrev.

Istället tömde han sig själv, blev yr och tvingades in för att få badda ansiktet i vatten. Försökte igen men insåg att det inte gick.

I det andra låg han runt 16:e länge men blev frustrerad när han inte kunde passera Steven Frossard, tappade kontakt med gruppen framför och kom ur rytmen. Det slutade med en 20:e plats.

– Utan tvekan den tuffaste tävlingen jag kört. Precis som många andra var det svårt att handskas med värmen och banan var riktigt dessutom riktigt lömsk. Men jag är glad att jag tog mig ut och körde andra och kom därifrån med en poäng.

 

Fillibang tog slut i värmen under det första heatet men kunde komma tillbaka och ta poäng i det andra. Foto: Bavo/24MX Honda
Fillibang tog slut i värmen under det första heatet men kunde komma tillbaka och ta poäng i det andra. Foto: Bavo/24MX Honda

 

Fotnot: Mycket mer om svenskarnas prestation och vad de har att säga inför den tredje rundan i Argentina kan ni läsa i nästa nummer av Race Magazine. Där ni också finner två längre intervjuer med superstjärnorna Antonio Cairoli och Ryan Villopoto, som båda pratar om hur man tacklar att ständigt vinna.