Man kan ju undra ibland vad som är VM i motocross och inte. Speciellt en sådan här dag på Glen Helen och REMs tävling. Här är alla välkomna att vara med, vilket land du än kommer ifrån och oavsett hur stor plånbok du har.

Dennis Andersson (306) kom sexa i 250 Pro klassen och Alexander Wiklund (349) vann 450 intermidiate. Foto: Dan Alamangos, Motocross Action

En helt vanlig lördag, den 16 mars, med temperaturen runt 25 grader (varmt alltså), så kommer det folk från när och fjärran och åker motocross som om det verkligen gällde VM.
Här avverkades det 16 heat i olika klasser med deltagare från, bortsett värdlandet, Argentina, Mexico, Japan, Danmark, Australien och inte minst Sverige, jag har säkert missat något eller några länder.
Bortsätt från det faktum att jag deltog själv så höll jag kollen på tävlingarna då det var 167 anmälda på 150 förare, en del ”iron men” åkte två klasser, Bland annat flera svenskar som jag garanterar inte behöver stoppa tummen i mun i kväll för att somna.
Jag överdriver inte när jag säger att i varenda heat så ”slogs” man om varje placering som för dagen var en något ovanlig bana, en sträckning jag inte kört på tidigare även om den innefattade dom vanliga backarna opp och ner.
Här vill jag återigen poängtera det förnämliga vatten systemet som höll banan i perfekt skick hela dagen, dammfri och lagom fuktig! Brandslangar som ligger utlagda runt om och som en del förare under heaten, och även flaggvakter  tar opp med jämna mellanrum och ”duttar på” med lite vatten.
Vem behöver dyra vattenanläggningar som vinden sprider lite hur som helst?
Så till lite resultat. Tyvärr vet jag inte var killarna kommer ifrån men en del tillhör Nynäshamns MCK, en del Gotlänningar etc men jag hoppas ni har överseende med detta och ni känner säkert igen namnen.
Dennis Andersson kom sexa i 250 Pro klassen och tvåa i Open Expert. Frans Andersson  sexa i 250 Intermediate och tvåa i Open Intermediate. Mattias Keller femma i 250 Pro, Tobias Kempe nia i 450 Pro (som för övrigt vanns av Argentinaren Antonio Balbi som kör Lites väst-serien) och i Open Expert vann han bägge heaten.
Kristoffer Palm vann 250 Intermediate (jag har tidigare kommenterat om denna kille och undrar hur han skulle göra sig i Pro-klassen samtidigt som jag skulle vilja se honom i ett SM, tror inte han skulle göra bort sig).
Gustav Svanebro var trea i 450 Intermediate och efter vinst i första heatet för Open Intermidiate kom han inte till start (kanske ”flåset” tog slut?). Alexander Wiklund vann 450 intermidiate såväl som Open Intermidiate och undertecknad ”slog till” med en tredjeplats i gubbar över 60.
Slutligen vill jag nämna att Max Nyberg och Filip Turesson även var på plats men avverkade dagen med tre 30 minuters pass på Glen Helens GP bana. Max är igång efter sin knäoperation och Filip efter sin axelskada som han ådrog på San Franciscos Supercross. Bägge var dock väldigt nöjda av dagens träningspass på en välpreppad bana

Bästa Hälsningar,
Lars ”Amerika-Lasse” Larsson