Så var då den 31:a upplagan av World Vet Motocross Championship avklarad på anrika Glen Helen Raceway i södra Kalifornien!
Måste säga att jag aldrig slutar förvåna mig över denna ”happening”. 475 deltagare på lördagen och 500 på söndagen från över 20 länder samt alla hörn av USA.
Försök tänka er in i det gigantiska depåområdet med allt som finns i fordonsväg från små pick-up’s till Vans, trailers och stora husbilar. Alla får åka på sina hojar i depån fram till start, man får trampa upp sitt startspår både framför och bakom grinden, flaggvakterna har tillgång till brandslangar som de med jämna mellanrum använder för att se till att banan hålls fuktig. 13 heat, de flesta med två grindar och en del med tre. Man släpper med andra ord iväg första ledet, upp med grinden och sen iväg med nästa led så fort man ser att det inte ligger några efter de första svängarna. Påföljande heat släpps när starten ser att de sista inte har så långt kvar till mål.
Nytt för året var att man bjudit in ”flickorna” som delats in i fyra klasser, expert, intermidiate, noviser samt proffs. I proffsklassen bjöds vi på en härlig uppvisning av Steffi Lair, flerfaldig världsmästarinna om ej minnet mig sviker.
Så hur blev det nu med de ”gull” som skulle ”regna” över de svenska deltagarna. Ja på lördagen lyckades faktiskt undertecknad med att vinna +70 klassen före en härlig ”yngling” (just fyllda 70) från Brasilien, Roque Coleman. Nu är inte mina portugisiska språkkunskaper vad de borde vara men vad jag kunde förstå på alla gester etc så hade han tydligen varit brasiliansk såväl som uruguansk mästare. Han hade även åkt VM en gång i tiden då jag var med de svenska åkarna i Brasilien och Argentina. Det var tydligen det året som amerikanen Rodney Smith vann båda deltävlingarna.

Hans Kennevik från Ulricehamn körde starkt.
Hans Kennevik från Ulricehamn körde starkt. Foto Dan Alamangos.

Hans Kennevik vann +60 Novice efter placeringarna 2-1, Uppsala killen Alf Alarik tog en tionde plats i +55 Intermidiate, Örebros stolthet Johan Lennartsson ”linkade” i mål som nia i sitt första framträdande, tyvärr med ett vridet knä vilket gjorde att helgen var över för honom. Finspångs Roger Svensson åkte till sig en sjunde plats i +40 Pro vilket var mycket duktigt gjort där fighten om guldet stod mellan Doug Dubach och Kurt Nicoll som Kurt avgjorde till sin fördel.
Det härliga California vädret stod sig även till söndagens tävling, tempen låg runt +30! Den gode Kennervikarn slog återigen till med med att ta ”gull’et”, undertecknad mäktade ej med det brasilianska yrvädret som elegant vann medan jag själv blev snuvad på bronset av en japansk yngling och där Janne Lindmark från Eskilstuna tog en sjunde plats efter ett par marksyningar. ”Affe” Alarik bättrade på sin åkning upp till en åttonde plats, Roger Lindmark, E-tuna tog en tionde plats. Det som skulle bli ett guld ”bidde” till ett silver för Roger Svensson efter att ha vunnit första heatet och i ledning i det andra när han plötsligt var en bit efter. Jag såg ej vad som hände men får förmoda att han lagts sig någonstans utmed banan.

Lars "Amerika-Lasse" Larsson gjorde en fin prestation i USA´s upplaga av Veteran-VM. Foto: Dan Alamangos
Lars ”Amerika-Lasse” Larsson gjorde en fin prestation i USAs upplaga av Veteran-VM.
Foto: Dan Alamangos

Som vanligt under söndagens paus så skulle ”Edison Dye Lifetime Achievement Award” delas ut och årets pristagare gick till den 100-årige Dave McCoy. Mr McCoy är mannen som en gång startade och byggde upp Mammoth Montain Ski resort men inte bara det. Han lät även bygga en underbar motocross bana i en dalgång med höga backar både opp och ner. Där har under McCoy’s ledning många av de främsta crossförare spenderat mycket tid vilket får mig att tänka på Gösta Olanders och hans Vålådalen. En mycket värdig vinnare av detta pris!

Roger Svensson imponerade stort vid Vet-VM på Glen Helen. Foto: Dan Alamangos
Roger Svensson imponerade stort vid Veteran-VM på Glen Helen. Foto: Dan Alamangos

Till sist kan jag inte låta bli att reflektera över varför inte fler svenskar var här. Något jag satt och funderade på under hemfärden. Vi har ju Stockholmscrossen där hemma, Nedre Norra och Västra distrikten kör ju liknande race. Här borta har vi Jörgen Nilsson, Christian Kinnevik, Stefan Elvin, Lars Hansson som samtliga ordnar resor hit, har transporter på plats, hojar att åka på ja allt som behövs. Vad behövs för att få hit , som jag tycker, 15-20 förare till denna ”happening”?
Bästa Hälsningar,
Lars ”Amerika-Lasse”Larsson
P.S. För er som är intresserade kan ni gå in på www.motocrossactionmag.com där finns bland annat en film med Mr McCoy och Ricky Johnsson samt 2 stora bildsamlingar från helgens tävlingar.