Romain Febvre till HRC? Gautier Paulin till USA? VM–säsongen är inte ens halvvägs, men ryktena om vad som händer med fabriksförarna till nästa år är redan i full gång. Efter en ledig helg är det dags för Spaniens GP på Talavera till helgen.

Romain Febvres första pallplats på vägen till sin MXGP–titel i fjol kom på just Talavera. Och efter några dagar med tester i Italien, efter den senaste VM–tävlingen, kan vi räkna med en startsnabbare Febvre i Spanien.

– Innan Arco gjorde vi endel på cykeln för att förbättra starterna, men det fanns inte tillräckligt med tid. Det var ändå åt rätt håll. Jag var tvåa ut i första heatet, innan jag kraschade i andra kurvan, berättade Febvre nyligen för Adam Wheeler.
– Efter tävlingen stannade jag i Italien i två dagar för att jobba på motorkaraktären och med några nya delar till motorn. Och det känns bättre.

Febvre förnyade sin deal med Michele Rinaldis Yamaha–team under förra säsongen, men bara över 2016. Kontraktet löper ut efter säsongen och något nytt är inte skrivet. Den senaste tiden har också rykten florerat om att fransmannen kan vara på väg till HRC.

 

Febvre är just nu tvåa i VM–tabellen, fyra poäng bakom Tim Gajser. Foto: Yamaha Racing
Febvre är just nu tvåa i VM–tabellen, fyra poäng bakom Tim Gajser. Foto: Yamaha Racing

 

– Precis som alla andra får jag förslag från andra märken, i och med att jag inte har något klart för 2017. Ingenting är påskrivet ännu. Jag kan inte säga exakt när jag kommer ha det klart, men diskussionerna är igång och jag tror det kommer vara klart snart… efter Spanien, avslöjade 24–åringen.

Trots ryktena är kanske ändå det hetaste tipset att han faktiskt blir kvar hos Rinaldi och Yamaha. Och hans incident med teamkompisen Jeremy van Horebeek på Teutschentahl, när belgaren körde ner den regerande mästaren, ska inte ha någon inverkan på hans beslut.

– Det Jeremy gjorde var inte särskilt snyggt. Men gjort är gjort. Jag tror det är värre för honom. Alla såg vad han gjorde, media och alla. Det var ingenting jag funderade på när jag tog mitt beslut om kommande år, slog Febvre fast.

 

Var hamnar Gautier Paulin nästa säsong? Fortsatt jakt på VM–guld eller USA–satsning? Foto: HRC Honda
Var hamnar Gautier Paulin nästa säsong? Fortsatt jakt på VM–guld eller USA–satsning? Foto: HRC Honda

 

Skulle det bli Honda för Febvre betyder det troligen att Gautier Paulin lämnar, efter bara två år hos Roger Harvey och hans mannar. Fransmannen gjorde comeback i Italien senast, efter det skadeuppehåll (brutet revben och ryggkota) som kostat honom chansen att fightas om titeln, men har fortfarande en bra bit till full form.

Och även om Febvre stannar hos Yamaha, eller försvinner någon annanstans, är det långt ifrån säkert att Paulin blir kvar i HRC’s MXGP–team. Under hela karriären har han blickat mot USA, och den dörren är ännu inte stängd.

– Jag har alltid varit öppen med hur mycket jag gillar att köra supercross och alternativet att göra en satsning i USA finns fortfarande, erkänner Paulin.
– Mitt kontrakt löper ut i år, får jag bara ett bra erbjudande så… Men jag har faktiskt inte bestämt mig ännu för var åt det lutar. All min koncentration har legat på att komma tillbaka från skadan och börja köra igen. Jag kan inte ens säga att det är 50–50 att det blir USA eller VM, för jag vet verkligen inte just nu.

 

Paulin var tillbaka i Arco efter sin skadefrånvaro och levererade en niondeplats i andra heatet. Foto: HRC Honda
Paulin var tillbaka i Arco efter sin skadefrånvaro och levererade en niondeplats i andra heatet. Foto: HRC Honda