Lars ”Amerika-Lasse” Larsson skickar en julhälsning, från soliga men även blåsiga Kalifornien, till alla läsare av Race hemsida

Andreas Övgård har kört bra vid REM-tävlingarna i Kalifornien, här misstänker han en punktering.

REM SATURDAY MX , 12/14/13

”It’s beginning to look like Christmas, tralalala” spelas det på radio och TV så gott som dygnet runt här borta sedan några veckor tillbaka. Dock svårt för en gammal ”söderkis” att känna någon julstämning med klarblå himmel och temperaturen runt +20 grader.
Det enda som kanske skulle få en att tänka någon stämning skulle i så fall vara det faktum att det blåste nästan orkan när det skulle åkas cross. Så pass att Kl.07.00 ställdes the PRO-AM tävlingen in som skulle köras på ”the National Track” här på Glen Helen.
Som tur är så ligger REM banan längre opp i området och skyddas mer av lite raviner och kullar så värst för dom tappra som ställde opp var faktiskt depå området där man fick ”hålla i hatten”.
Ett annat litet tecken på att (h)julen och en ny säsong är på G , är att det börjar dyka opp lite svenskar. Sålunda kunde man nu skåda Vissefjärdas Andreas Övgård, Kumlatjejen Sara Pettersson, Hallstaviks Nicole Loginger samt ”den gamle”(undertecknad).
Jag tog ett snack med Sara om hennes planer och hon talade om att hon skall vara här till i slutet på februari för att sen åka direkt till första VM:et i Qatar. Hon tränar och tävlar här 5 dagar i veckan. Skall bli kul att följa henne under kommande säsong.
Så till själva tävlandet. ”USA är fantastiskt”, skulle vilja se hur detta skulle fungera hemma i Sverige, 72 tappra ställde upp i blåsten, delades opp på 22 klasser och på 3 heat (alla fick åka två heat och totalt sex heat).
Ni kan ju själva tänka er vilken röra på startgrinden och att försöka hålla reda på vem som ledde vilken klass, många klasser hade en deltagare osv. Sara och Nicole ställde opp i två klasser vilket betydde heat 1 och heat 3 för Sara och heat 2 och 3 för Nicole.
Snärjigt värre alltså för tjejerna som båda tydligen siktar på att bli the ”Super women”, varje heat 20 min + 1 varv. Andreas snöt starten i ett heat hann jag med att se och han vann sin klass. Sara var trea i en klass , vann sin andra klass fastän hon bröt andra heatet med rasat bakhjul och Nicole vann båda sina klasser som enda deltagare.
Men kul var det och det kämpades rejält i blåsten. Undertecknad tog två femteplatser (5 deltagare) men hade riktigt roligt då vi bytte hojar mellan varandra, ett heat på en 300a och nästa på en 250.

REM Saturday MX, december 21

Lars "Amerika-Lasse" Larsson skickar en julhälsning, från soliga men även blåsiga Kalifornien.

Sverige-Norge-Australien- USA, idag var det full fart på Glen Helens Raceway med folk från när och fjärran. Södra Kalifornien är tydligen var man skall fira (h)julen och slipa formen till kommande säsong.

Drygt 150 förare om jag räknade rätt kom till dagens REM tävlingar på Glen Helen banan i San Bernardino. Banan som för övrigt fått tillbaka statusen som plats för Amerikanska Mästerskapen Dagens tävlingar här fungerade bra förutom banan, som fick en del kritik. Man hade lagt in en hel del kurvor som gjorde att det blev lite vad vi kallar ”one line”.
Arrangören ursäktade sig på förarmötet med att dom ville dra ner på hastigheten för att undvika skador, då dom ville att vi alla skulle ha en riktig Merry Christmas. Spåren runt svängarna var djupare än ”krondiken”, speciellt för en gammal gubbe som inte kan ”lägga ner” utan åker med en hoj i upprätt ställning! Detta verkade dock ej bekomma dom yngre förmågorna utan det var riktigt trevliga fighter runt banan.
Jag tar det från början. i första heatet (och även det 7:e) som bestod av hela sju klasser på startlinjen, så visade Nicole Loginger återigen framfötterna genom att vinna sin klass. Hon kämpade på bra bland 20 förare  så det var svårt att hålla reda på vem som ledde vad men hon visar att hon menar allvar med sin satsning, Dessutom en sprallig och glad person.
Heat 2 var vi en hel del som såg fram emot då detta var ”värstingklasserna”. Nio klasser uppdelat på 27 förare. Då jag sett dom flesta tidigare så riktade sig mitt intresse först och främst på våra norska vänner med Lasse Christoffersen i spetsen (4:a i årets svenska mästerskap.) och vad han kunde göra på amerikansk mark.
Först iväg var Justin Jones (son till fyrfaldige USA mästaren Gary) och tätt följd av vår egen Andreas Övgård. Det blev en härlig fight där Andreas hängde med hela tiden någon sekund bakom ”ända in i kaklet”.
Christoffersen körde upp sig till en fjärde plats men sen var det svårt att följa med vem som var vad. Hur som helst så blev skånepågen Anton Wallsten  trea i 450 Pro i första heatet . Jones vann sen även andra heatet , Anton där tvåa och Andreas trea dock på en av Motocrossactions hojar då hans motor gått sönder precis i slutskedet av det första heatet.
250 Pro vanns av nämnda Christoffersen med heatplaceringarna 2-1. Näste norsk, Håkon Karlsen 3-3, här kan nämnas att Troy Lee Designs Cole Seeley blev ”avhängd” och klarade endast platserna 4-6.
Vänersborgs Anton Ståhlberg tog vinsten i 450 Intermidiate efter en andra plats i först heatet och vinst i det andra. Sara Pettersson imponerade med att ”ligga ner och dra” bland grabbarna vilket renderade  en sjätte plats efter 5-6. Här vill jag även nämna vår ”hovfotograf” Dan Alamangos som vann 40+ Int. Med heatplaceringarna 1-2.
Heat 4, dagens största klass. 60+, snacka om ett gäng gamlingar som låg som ett pärlband runt banan! Där sågs Gary Jones vinna  bägge heaten medan undertecknad kom ”tvärsist”, det var det där med att lägga ner i svängarna.
Här hade man även Nicole Loginger på startlinjen och återigen vann hon sin klass. Jag såg henne aldrig så hon måste ha varit någonstans där bland gamlingarna.
Race 5 sågs ytterligare en vänersborgare i farten. Den vanligtvis downhillåkande Marcus Hansson, som är här och tränar för kommande VM tävlingar, kopplar av emellanåt med lite motocross och det gjorde han så bra att det blev placeringarna 1-1. Även om det såg lurt ut ett tag då han bromsade stopp men då kom tydligen tävlinginstingten fram då gaspådraget helt plötsligt blev ett annat.
Sara P var även hon igång igen i Open Int och tog en tredje plats genom 5-3 i dom båda heaten. Två träningar på morgon och fyra stycken 20 minuters heat är ju inget dåligt dagsverk. Jag början förstå vad hon har i sikte för 2014 års säsong.
Samtidigt på startlinjen var även Open expert och detta vanns av Anton Wallsten genom att vara 3-1, Håkon Karlsen 2-2 samt Christoffersen fyra på grund av ett stopp.
Nu ska vi koka julskinka, har’e så bra!
Lars ”amerikalasse”Larsson