Efter en lång och varm tävlingsdag på Annebergsbanan i Varberg stod det klart att Uppsalas Jimmy Wicksell vann USM-85 och i MX2U segrade Emil Jönsson från Alingsås efter två raka segrar.

Med dataproblem och en enorm värme, blev det en lång dag för alla vid USM-premiären hos Varbergs MK. Tyvärr blev det dock en kort dag för en av förhandsfavoriterna i 85-klassen, Älvbygdens Anton Gole, som bröt ett nyckelben redan på träningen. Finalheaten blev spännande och omväxlande, men första heatet ledde Jimmy från start till mål tätt skuggad av Söderhamns Alvin Östlund. Efter en lång kamp kunde Kortedalas Erik Appelqvist passera Linköpings Hampus Kahrlé och ta tredjeplatsen.

I andra 85-heatet tog Alvin starten före norrmannen Christian Granbakken men på andra varvet åkte Alvin av banan och Christian tog över. Den norske 13-åringen drog i från och ledde överlägset när han kraschade in i en konkurrent som vurpade framför honom. Huskvarnas William Andersson, som tidigare passerat Alvin, övertog ledningen och vann klart. Erik, som varit skadad länge gjorde en fantastisk comeback, och på slutet gick förbi Alvin och blev trea medan Jimmy blev fyra. I och med den andraplatsen tog Erik andraplatsen totalt före Alvin och med Uddevallas Alexander Ahl som fyra.

Första heatet i MX2U bjöd på en fantastisk fajt mellan Götas Niklas Pettersson och Emil Jönsson. Efter halva heatet gick Emil om Niklas, som dock kontrade och tog tillbaka ledningen. Mot slutet satte Emil in en ny attack och gick förbi och denna gång kunde inte Niklas svara utan körde in som säker tvåa. Christinehamns Christoffer Spade låg trea heatet loppet med Woxnadalens Nisse Kjellström en bit bakom.

Emil tog starten i andra och ledde starkt loppet igenom, med Niklas som tvåa. Mot slutet kom Nisse grymt start och var uppe som tvåa men gjorde ett misstag och blev fyra, åter med Spade som trea. Ett nytt namn dök upp genom Falkons Alexander Kölhi med en femteplats, totalfemma blev dock Orions Emil Ytterberg.