Den svenske motocrossföraren Isak Gifting svarade för sitt livs bästa körning, när han blev trea i första heatet i 125-EM vid tävlingarna i italienska Ottobiano. I 250-EM gjorde Ken Bengtsson en otrolig uppkörning från 35a till sjua i mål. VM-föraren Anton Gole debuterade som fabriksförare för TM och blev bäste svensk i kvalheatet.

Det var en mycket tuff dag för våra förare på den gropiga och jobbiga sandbanan i över 30-gradig värme. Isak tog starten i dagens finalheat och ledde fram till åttonde varvet, när danske Mikkel Haarup blev för starkt. Redan varvet därpå tappade han även italienaren Gianluca Facchetti.
– Jag var helt slut och alldeles snurrig när jag gick i mål. Hettan och fajten med Haarup tog musten ur mig. Men det var förbaskat skönt att äntligen få till det, berättar Isak när tävlingen var över.
De övriga svenska förarna och norske Kevin Horgmo var inblandade i en startkrasch och kom långt efter, men Kevin körde enastående upp sig till femma i mål. Tim Edberg blev 15e och Filip Olsson 18e, även Viking Lindström låg på poängplats när han kraschade mot slutet och Emil Jönrup tvingades bryta efter åtta varv.
Ken Bengtsson var ensam svensk i 250-EM och var 35a ut på första varvet, men körde upp sig till 24a på det andra. Med sin goda kondition och krigarhjärta avancerade han upp till slutlig sjua, då många kroknade i värmen.
I MX2-VM hade Sverige tre förare med och bäst gick det för den nyblivna fabriksföraren på TM, Anton Gole. Han blev bäste placerade svensk i kvalheatet med sin 21a plats, precis före Alvin Östlund som var med i en storkrasch på första varvet och var 35a. Oskar Olsson som gör ett inhopp för ett italienskt team, körde in som 30e man, I MX1 var Jonathan Bengtsson ende svensk och han slutade som 23a i sitt kvalheat och alla fyra är med i morgon när VM-finalerna körs.