Steven Frossard, Monster Energy Yamaha, kan dessvärre inte ställa upp i Italiens GP i Fermo i helgen som utgör 15:e och sista deltävlingen i årets MX-VM.

Frossard
Nuvarande VM-tvåan i MX1, fransmannen Steven Frossard, kraschade våldsamt i söndags. Nu är det klart att Frossard tvingas lämna återbud till helgens deltävling i Fermo vilken är den sista för säsongen. Foto: YAHAMA RACING

Fransmannen hade inledningsvis planerat att åka VM-epilogen eftersom han inte kände några negativa effekter till följd av sin krasch i tyska Gaildorf i söndags.
Men för säkerhets skull begav sig vinnaren av årets MX1-GP i Sverige (Uddevalla) och Frankrike till Belgien i veckan för ytterligare undersökningar av bröstet. Vid kontrollen upptäcktes det att han bär på en lunginfektion som bildar synliga bubblor inuti lungan. Den medicinska expertisen framhöll att det kunde vara riskabelt för honom att delta på den hårda jordbanan på Italiens östkust.
Frossard har haft en enorm första säsong både i MX1-GP och på fanriksteamets Yamaha YZ450. Han har plockat sex pallplatser och ligger för närvarande på andra plats i VM-tabellen bakom klare världsmästaren Antonio Cairoli. Fransmannen behåller sitt nuvarande grepp om silverplatsen under förutsättning att fjärdeplacerade Max Nagl inte tar mer än 33 poäng i säsongens två avslutande finalheat. Yamahas galjonsfigur är dock garanterad minst en topp fyra-placering trots sitt återbud.
Frossard kommer att genomgå en ny röntgenundersökning på måndag för att bestämma om han är frisk nog att representera sitt land i den 65:e upplagan av Motocross of Nations i St Jean D’Angely nästkommande helg.