Förra året gjorde han en chansning med Ben Townley. Den gick inte hem. I år har han lagt korten på en 19–åring från Litauen. Hur ska det gå? Stefan Everts har i alla fall ett säkert kort i Kevin Strijbos.

Belgaren Strjbos har hunnit fylla 31 år och är en av de mer erfarna i VM–cirkusen. Definitivt är han en av de mest erfarna i stora klassen. 2017 blir nämligen 15:e raka säsongen i MX1/MXGP. 2003 debuterade han i klassen med en nionde plats, som följdes av en femte ’04 och ett skadedrabbat ’05. 2006 och 2007 blev det två raka silvermedaljer bakom nuvarande teamchefen Everts, innan nya skador förstörde större delen av säsongerna 2008–2010.

2011 slog han sig in topp–10 igen, blev sedan sexa ’12, fyra ’13 och tog en ny medalj 2014 när han slutade på bronsplats. De senaste två åren har återigen störts av skador och frågan är om 2017 är sista året vi får se Strijbos i ett fabriksteam?

 

https://www.youtube.com/watch?v=0EoTONUuRo0

 

 

Stefan Everts har i alla fall gett landsmannen förnyat förtroende på den nya RM-Z450WS över den kommande säsongen och den tiofaldige världsmästaren är nöjd med hur försäsongen sett ut.

– En överraskande bra försäsong, men samtidigt vill jag inte förvänta mig för mycket av den nya cykeln såhär tidigt, säger Everts i ett pressmeddelande från Suzuki.
– Cykeln har i alla fall tagits emot bra av förarna och vi har fått med oss några bra resultat utan att ha testat jättemycket. Kevin har varit stabil under tävlingarna som varit, så jag tror att vi är påväg i rätt riktning.

Strijbos slutade som totalfemma på Hawkstone Park och körde sedan in som fyra vid Lacapelle Marival.

– Det känns bättre och bättre för varje gång på hojen och jag ser fram emot att se vad vi kan göra i GP–tävlingarna, säger Strijbos.
– I Qatar vill jag göra två bra heat, komma därifrån utan skador och sedan ta det från där. Utvärdera styrkor och svagheter, och förbättra oss ytterligare till nästa tävling.

 

Kevin Strijbos gör sin femtonde säsong i MX1/MXGP. Totalt tre medaljer har det blivit hittills. Foto: Suzuki.

 

Vid sidan om sig i Suzuki World MXGP har han ett relativt oskrivet i kort i den blott 19 år fyllda Arminas Jasikonis. Litauens första VM–förare i motocross körde nio GP i fjol och skramlade ihop totalt 51 poäng. Två heatplaceringar topp–10 blev det som bäst, båda på sand. Under försäsongen har han imponerat än mer – trea i MX1 på Hawkstone Park och samma placering i Lacapelle Marival, där han också vann ett heat och slutade tvåa i superfinalen.

– Tävlingarna på försäsongen har gått riktigt bra och jag ser verkligen fram emot Qatar. Segern i Frankrike gav mig riktigt mycket motivation. Vi behöver fortfarande förbättra endel, men vi är på rätt väg, menar litauern.

 

Jasikonis har varit ett utropstecken på försäsongen. Foto: Suzuki