För första på ett decennium finns det inga klara indikationer på vem som kommer bli den jagade i MX2–klassen. Thomas Covington är en av dem som skulle kunna vara i förarsätet efter Qatar. Den 21–årige amerikanen, en av bara två i VM, gör sin fjärde säsong i Europa och har till skillnad från de flesta i klassen erfarenheten av att vinna GP.

En bruten hand och handled förstörde Thomas Covingtons chanser till en mer framskjuten VM–placering, när han förra året gjorde sin första säsong hos Jacky Martens och Husqvarnas fabriksteam i MX2. Nu är amerikanen hel igen, har gjort det bra på försäsongen och ser fram emot ett år fullt av möjligheter efter att Jeffrey Herlings lämnat klassen.

 

2017 blir andra året för amerikanen på Husqvarna. Foto: Husqvarna

 

– Jeffrey var så dominant under så många år och det är klart att det förändrar förutsättningarna när han lämnat. Jag tycker det känns som att detta är säsongen när jag har en chans att ta hem titeln, erkänner Covington för Race internationella medarbetare Adam Wheeler.
– Jag skulle inte säga att jag har jobbat hårdare inför den här säsongen, jag lägger alltid ner 100 procent, men min attityd inför säsongen är något annorlunda nu. Förut har jag siktat mot att kunna vara topp–5 på helgerna, kanske nå pallen. Nu är fokus på att vinna.

Efter att i princip växt upp på Kawasaki, genom Pro Circuits program och sedan i Europa, kämpade Covington med att anpassa sig till sin nya Husqvarna–maskin under 2016. Men innan han hunnit komma till rätta på hojen kom skadan emellan. Covington bröt handleden och missade fyra GP.

 

Covington vann Mexikos GP 2015 och är en av få i klassen med den erfarenheten. Foto: Husqvarna

 

– Nu känns det som jag hittat rätt, men omställningen att hoppa på Husqvarna efter så många år på Kawasaki var större än jag trodde, menar han.
– Det tog tid och när jag väl började komma igång skadade jag mig, och då var säsongen mer eller mindre över. Resultaten från de tre sista tävlingarna gav mig dock endel självförtroende tillbaka.

Med sin erfarenhet, Covington är en av få i klassen som faktiskt har erfarenhet av att vinna ett GP (Mexiko 2015), leder amerikanen nu en trio förare i Martens Husqvarna–setup. Bredvid sig har han danske europamästaren Thomas Kjer Olsen och britten Conrad Mewse.

Men att Covington nu är nummer 1 i teamet, har inte förändrat särskilt mycket.

– Teamet ser fram emot att jag ska vara på pallen varje tävlingshelg, men bortsett från det så är det ingen skillnad mot förra året. Thomas kör riktigt bra, jag tror att han kommer utmana om pallplatser, och Conrad har också sina stunder. Jag tycker vi har ett bra team, avslutar amerikanen.

 

Covington med teamkompisarna Thomas Kjer Olsen och Conrad Mewse. Foto: Husqvarna