Vid den här tiden förra året synade Clement Desalle och hans Monster Energy Kawasaki–team röntgenbilder. Belgaren hade kraschat vid Valence International och ådragit sig en fraktur i armen, bara två veckor innan VM–premiären. I år kunde situationen inte vara mer annorlunda för 27–åringen. 

Med seger från LaCapelle International är Desalle nu redo att ta sig an säsongen på sin KX450F. 2017 blir hans andra år på Kawasaki tillsammans med Hollandsbaserade KRT, efter en debutsäsong som i princip tog slut innan den började. Efter problemen med armbrottet kom också ryggproblem.

Trots det kunde belgaren när året var över summera två pallplatser och en GP–seger. Totalt har 27–åringen nu 20 GP–segrar, vilket gör honom näst bäst efter Tony Cairoli i den stora klassen det där decenniet.

Att möta varje GP–tävling med en förnyad strategi, menar Desalle i år kommer att vara en bidragande faktor i hans försök att äntligen kunna köra hem guldet i MXGP. Ett guld han regelbundet varit med och fightats om sedan han slog igenom säsongen 2009.

 

Desalle tillsammans med teamkompisen Jordi Tixier, som slutade tvåa bakom belgaren i Frankrike. Foto: Kawasaki

 

– Jag vet vad jag vill och jag vet hur jag fungerar. Det kommer inte gå att göra bra tävlingar varje helg, men jag kommer försöka göra så bra jag kan för att försöka få med mig så bra resultat som möjligt varje gång, säger han till Race internationella medarbetare Adam Wheeler.
– När vi kom till Assen förra året var jag inte särskilt positivt inställd till banan. Jag var ute och kollade, och gick tillbaka till tältet med hängande huvud. Men för varje gång jag var ute körde jag snabbare och snabbare, och kunde anpassa körningen till hur banan såg ut. Det slutade med att jag vann GP’t. Så jag måste vara positiv och jag vet att saker kan förbättras.

Efter att ha vunnit GP på Honda och Suzuki tidigare menar Desalle nu att han hittat rätt också på Kawasaki. Under förra året var han inte lika regelbundet uppe och slogs om heatsegrar som han varit tidigare, men kombinationen Kawasaki och Desalle har mognat tillsammans.

– Ibland när du hoppar på en ny cykel går allt väldigt smidigt och du behöver bara ändra smågrejer. Men förra året fick vi faktiskt jobba ganska mycket, även i mitten av säsongen, för att jag skulle känna mig ”ett” med cykeln. Nu känns det bättre, menar han.

Tillsammans med Cairoli, Romain Febvre, Tim Gajser, Gautier Paulin, Jeffrey Herlings och Max Nagl är Desalles namn ett av de som nämns när det pratas guldfight i MXGP 2017. Och efter åtta säsonger vet han vilka ingredienser som krävs för att nå hela vägen.

– Jag har erfarenheten, och det kommer vara viktigt i år när vi kör 19 GP–tävlingar. Att hålla sig hel och vara jämn, utan skador och dalar i formen, och få till starterna kommer vara viktigt. Det är mycket som ska klaffa för att kunna köra hem en titel.

 

Clement Desalle. Foto: Kawasaki