Efter att ha legat lågt på crossbanan under 2014 kan Husqvarna Scandinavia nu presentera sin svenska racingsatsning för 2015. Och där har man bland annat lyckats locka över MX2–mästaren Even Heibye från systerföretaget KTM. 

Pontus Jönsson, som var den enda som utmärkte sig på Husqvarna under årets SM–säsong, blir kvar på den österrikiska hojen med svenska anor och tar nu plats i det crossteam som Brand Manager Krister Elfving och Racingansvarig Niklas Eilegård kunde presentera under måndagen.

Pontus fortsätter köra FC 250 för Motostar och får också sällskap i teamet av brorsan Jesper. Den förre Suzuki-föraren var bronsmedaljör i MX2 och tog hem guldet i JSM MX1 under gångna säsongen och till nästa år blir det satsning på MX1 även i stora SM där Jesper kommer styra en FC 350, också för Motostar.

För Motostar kommer också Ebba Bergström att köra Husqvarna i SM’s MX Girls-klass.
Om MX2–mästaren Even Heibye har det pratats både fram och tillbaka men nu står det alltså klart att det trots allt blir Husqvarna för norrmannen. Dock ser det inte ut som att han efter de två SM–gulden tar steget upp till MX1, utan istället för Bloms MX kommer fortsätta styra 250 och bli kvar i MX2.

Niklas Eilegård har genom Bloms MX knutit Even Heibye till sig.
Niklas Eilegård har genom Bloms MX knutit Even Heibye till sig. Foto: Husqvarna Scandinavia

Husqvarna har också kontrakterat två förare på mindre cyklar, där Danne Karlsson kommer att köra 125 för Karlströms Motor i SM U17 och Rasmus Varg köra 85 via Cross & Enduro Companiet i USM 85cc.

– Rasmus har visat fin körning och har en gnistrande personlighet. Han kommer att få support av Husqvarna Motorcycles helt utan motkrav på prestation men med samma krav på ett gott uppförande och att vara en god ambassadör likt de övriga i teamet.På grund av Rasmus unga ålder vill vi vara extra tydliga med att han inte på något vis kommer ha en kravbild som kräver tävlingsresultat, skriver Husqvarna Scandinavia i en pressrelease.

Rasmus Varg får Husqvarna-backning när han nu tar steget upp på 85 cc.
Rasmus Varg får Husqvarna-backning när han nu tar steget upp på 85 cc. Foto: Erica Augustsson

I övrigt kommenterar Krister Elfving satsningen såhär:

– Efter att ha smugit igång med Husqvarna i början av 2014, utan att veta hur marknaden skulle mottaga oss, beslutade vi att vänta med vår MX-satsning fram till 2015. Nu sitter vi med facit i hand och kan konstatera att intresset har varit långt över alla förväntningar och prognoser. Förutom att titta efter de sportsliga kvalitéerna har vi lagt stor vikt vid varje förares personliga egenskaper. Nu har vi kontrakterat de förare vi vill att Husqvarna Motorcycles skall förknippas med.

Niklas Eilegård, som alltså ansvarar för racingbiten hos märket, fyller i:

– Jag har följt många av de här förarna sedan de knappt nådde ner till fotpinnarna. Därför känns det extra kul när vi mer eller mindre lyckats signa hela vår önskelista för 2015. Detta har gjorts möjligt eftersom förarna själva har en vilja att representera vårt legendariska varumärke och få tävla för Husqvarna Motorcycles Scandinavia. Nu blickar vi fram mot att grinden faller och säsongen 2015 kan starta.

Fotnot: Vi återkommer med Husqvarna Scandinavias endurosatsning för 2015, som väntas bli klar inom kort.