Den franske Kawasaki–föraren Roan Van De Moosdijk är europamästare i 250, 2019. Det efter att han kört in på en sjätteplats i årets sista heat, som nyss avgjordes på Glimmingen i Uddevalla. Placeringen framför i heatet såg vi Isak Gifting, som därmed också blev totalfemma i tävlingen.

Ja, efter en trevande start på säsongen under sitt första år på Kawasaki är holländaren Roan Van De Moosdijk till slut ändå årets mästare i EMX250. 18–åringen hade en tredjeplats som bäst under årets fem första heat, men har sedan dess vunnit sex av de elva senaste och varit tvåa i ytterligare fyra.

Efter en andraplats i går räckte en åttonde plats för Van De Moosdijk, i det fall värsta utmanaren Stephen Rubini skulle vinna heatet. Också italienaren Alberto Forati hade fortfarande en teoretisk chans på titeln, trots en blygsam sjundeplats i går.

Och det var Forati som ville mest. Han tog över ledningen från tyske Jeremy Sydow på det andra varvet och drog sedan ifrån. Husqvarna–föraren tog relativt enkelt sin femte seger för året (de fyra första kom när han dubbelvann de första två tävlingarna), men i sammandraget fick han nöja sig med bronset.

Iska Gifting (517) var bara elva efter det första varvet men körde upp sig fint till femma.

Fransmannen Rubini gjorde vad han kunde där bakom och körde upp sig fint efter en sämre start till tvåa. Men det räckte ändå inte. Van De Moosdijk hade full koll på läget, körde för att undvika misstagen och den slutliga sjätteplatsen räckte för titeln med sex poängs marginal före Rubini.

Rubini fick trösta sig med GP–segern, där han hade Forato som tvåa och holländaren på tredje plats. Gårdagens segrare, dansken Mikkel Haarup, var omkull strax efter start och fick börja om från absolut sist. Uppkörningen var fin men det räckte bara till 14:e plats och en total sjätteplats i Uddevallas GP.

Placeringen framför, som femma, såg vi helgens bästa svensk i EMX250. Isak Gifting följde upp gårdagens femteplats med att bli femma på nytt och kunde därmed summera karriärens bästa tävling i 250–mästerskapet. Med 32 poäng att lägga till sina tidigare 63 slutade KTM–föraren på en total 14:e plats.

Pontus Jönsson inledde fint men tappade.

Annars var det Pontus Jönsson som inledde bäst av svenskarna och var med i toppen och drog till en början. Han föll dock bakåt ju längre heatet gick och slutade som elva. På poängplats också Tim Edberg som 15:e, Fredrik Theorell som 18:e och Jeff Oxelmark på 19:e plats. Arvid Lüning, Rasmus Håkansson och André Högberg blev 31:a till 34:a, medan Filip Olsson, Viking Lindström och Albin Gerhardsson tvingades bryta.

Sammanlagt i Uddevallas GP var Jönsson och Edberg bäst bakom Gifting som 13:e och 14:e.