Uppladdningen för en av förhandsfavoriterna kunde definitivt ha varit bättre. Med bara en vecka kvar till MXGP–premiären tvingades Jeffrey Herlings i veckan lägga sig på operationsbordet. Det efter en krasch i helgens sista runda av Italienska Mästerskapet.

Många väntar sig att Jeffrey Herlings redan under sitt första år på 450–hojen ska vara med och slåss om titeln. Och varför inte? Kunde Romain Febvre och Tim Gajser göra det så ska väl en trefaldig 250–mästare också kunna.

Men holländaren verkar inte kunna sluta krascha och uppladdningen inför premiären i Qatar, som bara är en vecka bort nu, kunde definitivt ha varit smidigare.

I helgen som gick körde KTM–föraren den tredje och sista rundan av Italienska Mästerskapet, i Ottobiano. Men tävlingen tog slut när Herlings gick omkull på eget bevåg i hög fart, och med sin omkullkörning dessutom orsakade en krasch för regerande världsmästaren Tim Gajser som kom jagande och inte hade någon möjlighet att väja.

Med Gajser ska allt vara okej, men med Herlings var det värre. I ett pressmeddelande från KTM som kom igår meddelades en fraktur på fjärde metacarpus, ett av de fem ben som sitter mellan handleden och fingrarna.

Man meddelar vidare att 22-åringen genomgick en lyckad operation i Belgien redan under måndagen och att han kommer bära ett gjutet skydd under den närmaste veckan.

– Läkaren har meddelat Herlings att han bör kunna köra, utan smärtor, i VM–premiären, skriver man.

Också Pauls Jonass, en av favoriterna till MX2–titeln, kraschade i helgen, vid Lacapelle-Marival Masters Motocross International i Frankrike. Lettländaren ådrog sig en lätt hjärnskakning men ska enligt KTM också han vara redo för Qatar.