Efter flera tuffa krascher tog förra årets VM–säsong slut i Tjeckiens GP. Och Jeffrey Herlings tvingades för andra året i rad se guldet glida honom i händerna. En ny lång rehabperiod följde men när holländaren var tillbaka på försäsongen var det som om inget hänt. Han förblev obesegrad. Och dubbelseger blev det också när det var allvar i helgen. 

För fjärde året i följd var VM–premiären förlagt till Losail Circuit i Doha, Qatar. Och för fjärde året i följd stod Jeffrey Herlings som GP–segrare i MX2. Faktum är att Herlings bara förlorat ett heat i Qatar under sin karriär, när han blev tvåa bakom Dylan Ferrandis i det allra första, 2013.

Sedan dess sju raka heatvinster i strålkastarljuset alltså.

Men just Ferrandis bjöd ändå på motstånd i lördags, var före holländaren under 13 varv i det första heatet och strax bakom under hela det andra. Fransmannen, som på förhand nog får anses vara den enda som i teorin skulle kunna utmana Herlings, fick nöja sig med två andraplatser men var ändå nöjd.

 

Dylan Ferrands var den enda som såg ut att kunna utmana Herlings i helgen. Foto: Kawasaki
Dylan Ferrands var den enda som såg ut att kunna utmana Herlings i helgen. Foto: Kawasaki

 

– I och med att vi inte hunnit testa särskilt mycket inför premiären så hade jag inte förväntat mig ett så pass bra resultat. Även om jag visste att jag hade farten, sa Ferrandis i ett nyhetsbrev från Monster Energy Kawasaki Racing Team efteråt.

Och mellan raderna fick Herlings sig en ny känga för sin aggressiva körning.

– Banan var farlig på sina ställen, jag fick kramp i armarna under första heatet och slutade tvåa. I det andra tog jag en holeshot men blev passerad av Jeffrey; Han tog endel risker men jag ville inte göra några misstag.

Herlings själv menade att han inte chansade, utan tog sin tid.

– Jag känner mig både fysiskt och mentalt stark, och blev inte stressad av att ha Ferrandis framför mig i första heatet. När jag hade möjligheten, och ögonblicket var det rätta, att passera så gjorde jag det, sa Herlings i ett nyhetsbrev från KTM.
– Men fram till det sista heatet kände jag inte att jag körde så bra som jag kunde. Vi vann, men dominerade inte bortsett från andra finalheatet.

 

Erlings teamkompis Pauls Jonass tog den tredje platsen på podiet. Foto: Ray Archer.
Erlings teamkompis Pauls Jonass tog den tredje platsen på podiet. Foto: Ray Archer.