Höftskadan han ådrog sig i Loket vid Tjeckiens GP har hållit honom borta från banan i snart fyra månader. Men nu kan den dubbla MX2–världsmästaren Jeffrey Herling snart vara tillbaka på hojen. Holländaren väntar klartecken från specialistläkare och har gått in i slutskedet av sin rehabbehandling.

Red Bull KTM har redan dragit igång testerna inför nästa års säsong med MXGP–nyförvärvet Glenn Coldenhoff och silvermedaljören från MX2, Pauls Jonass. Helings väntas snart ansluta teamet i förberedelserna inför sin sjätte säsong med österrikarnas fabriksteam. Vilken cykel 21–åringen kommer styra, och vilken klass han kommer köra i, är dock fortfarande inte bestämt.

Herlings säger att han vill hitta tillbaka till den form och fysik han hade 2013, när han vann sitt andra MX2–guld, och 250–klassen skulle definitivt vara det enklaste valet. Där skulle han i så fall styra en cykel han känner väl.

Men han utesluter inte en ny utmaning och att få börja om på nytt efter de två senaste säsongernas bedrövelser. Kan det bli MXGP–debut på 350 eller 450SX–F?

– Om jag stannar i MX2 så har jag mina skäl att göra det. Jag har varit skadad och inte kunnat köra motorcykel under tolv av de senaste arton månaderna, sa Herlings nyss i ett exklusivt uttalande för Race medarbetare Adam Wheeler.

– Men om jag går till MXGP har jag mina skäl för det också. Det är ingen hemlighet att jag vill upp och fightas med de stora, men efter skadorna är det svårt att säga om jag kommer göra det nu… Om jag har möjlighet att få perfekta förberedelser inför säsongen så tror jag att det blir MXGP, men det beror mycket på vad läkaren säger. Om han tycker att höften fortfarande inte är bra och att jag behöver mer tid så är det inte realistiskt att ta sig an en ny hoj efter så lång tid vid sidan om. Jag tror inte att jag kommer ha ett beslut de närmaste veckorna, men när jag är tillbaka på hojen.

(Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)