Italiens GP blev en nervig historia i leran för Red Bull KTM’s Jeffrey Herlings. Trots det lyckades han få med sig såväl sin trettonde heatseger, av arton möjliga, som sin åttonde pallplats, av nio. En ocean av poäng före närmaste man, 139 för att vara exakt, gör att vägen mot ett tredje guld för världsmästaren från 2012 och 2013 ligger vidöppen.

Ganska mycket regn i Maggiora… och jag tror aldrig att jag sett dig mer nervös inför ett heat?
– Nej, och jag sa ju det när vi sågs. Det skulle komma att bli speciellt. Att köra i så pass leriga förhållanden som det var är alltid lite av ett lotteri – den som tar starten är ofta svårslagen. Så blev det för Tonkov i första och för mig i det andra. Och du ser ofta resultat i såna här tävlingar som kanske sticker ut lite; ta Phillipaerts som tvåa i MXGP till exempel, visst gjorde han ett bra jobb men under torrare förutsättningar är han inte med där uppe. Vi gjorde också ett bra jobb för mästerskapet och drygade ut avståndet ner till huvudkonkurrenter som Jonass, Guillod och Tixier.

Du blev sexa i första heatet och såg redan ut som att du tänkte på totalen, tog det lugnt och försiktigt…
– Jo, men cykeln blev väldigt varm också bara efter några varv och den drev inte på riktigt som den skulle. Jag visste att jag inte kunde ge allt på den utan koncentrerade mig på att ta mig runt och plocka tio eller femton poäng istället för noll. Jag körde för mästerskapet kan man säga, innan jag gav allt i det andra heatet.

 

Herlings koncentrerade sig på att ta poäng i första heatet i Maggiora. Foto: Ray Archer
Herlings koncentrerade sig på att ta poäng i första heatet i Maggiora. Foto: Ray Archer

Efteråt såg du förbannad ut och letade efter någon, vad hände där?
– Det är så där, alla MX2–förare vill slå mig. Det är mig de jagar och i starterna är det alltid någon som försöker med nåt tjuvknep. I andra heatet så varvade jag Tixier och Guillod men de vägrade flytta på sig. Gajser tog säkert in tio sekunder bara för att Guillod inte släppte förbi mig. Jag var förbannad. Blir du varvad – flytta bara på dig. Jag vet att de har sina placeringar att tänka på men om jag gjorde samma sak skulle de vara förbannade på mig. Jag tyckte inte det var snyggt helt enkelt.

Guillod nämnde någonting om att du försökte trycka dit honom i starten?
– Det var inte min mening men Gajser tryckte ut mig. De vet att jag aldrig skulle göra något sådant medvetet. På grund av att jag själv haft min beskärda delar av skador kör jag hellre på säkerhet och försöker undvika att riskera något. Det finns ingen anledning för mig att medvetet göra någon förbannad. Jag tycker det är barnsligt som det blir och ska de slå mig får de göra det enligt regelboken. Som Guillod i England, då fick jag stor respekt för honom.

Med halva säsongen avklarad – är du nöjd med var du är?
– Ja, supernöjd. Jag har ”bara” vunnit fyra tävlingar och det är inte riktigt ”som det brukar vara”. Sedan fyra gånger som tvåa och en gång utanför pallen, i Argentina på grund av kraschen och att jag bröt första. Jag har varit jämn ändå, och det är därför jag har en ledning på nästan 140 poäng. Det betyder inte så mycket om man tänker på förra året dock. Men samtidigt tror jag att en skada är det enda som kan stoppa mig i år.

 

Lerbad. Italiens GP bjöd inte på några roliga förhållanden. Foto: Ray Archer
Lerbad. Italiens GP bjöd inte på några roliga förhållanden. Foto: Ray Archer

(Text: Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)