Det svenska sidvagnsekipaget Henke Söderqvist och Tim Gustavsson körde in som totaltrea i tyska sidvagnsmästerskapet igår.

Klockan 04.21 i morse damp det oväntat ned ett sms i undertecknads mobil från Henke Söderqvist med följande meddelande:
– Nu har vi gjort säsongsstart och kört genrep inför VM-starten nästa helg. Vi körde i tyska mästerskapen i Dolle. Vi blev 2a och 5a i heaten, 3a totalt. Nu laddar vi för VM-starten. Hälsningar Henke & Tim.”
Väl på redaktionen i morse så råkade jag titta ut genom fönstret och såg då Henkes tävlingsbuss stå utanför. Byggnaden bredvid den där Race har sin redaktion är under renovering och där arbetar Henke för närvarande. Området är gamla kasernområdet I2 i Eksjö där byggnaderna renoverats/renoveras för att hysa olika företag.
Efter ett telefonsamtal med Henke så bestämdes en snabb träff utanför byggarbetsplatsen.
– Är du redan här? Ni tävlande ju i tyska Dolle igår.
– Inga problem. Jag var hemma i Huskvarna (ungefär sex mil från Eksjö) halv fem i morse, blev Henkes lugna svar och Tim hade då redan tidigare inatt blivit avsläppt hemma i Varberg.
Det visade sig att det svenska ekipaget även legat på andraplats i andra heatet.
– Tyvärr så vickade vi omkull lite lätt när vi låg tvåa. Kom igång som sexa men körde upp oss en placering till femma i mål. Det kändes skönt att få stå på pallen. Det var ett tag sedan sist och det är bra för självförtroendet, tyckte Henke som verkade väldigt rödstrimmig på ögonen.
– Lite sömn?
– Nej, fick en sådan sandsprut på mig av föraren framför när han var på ett krön. Samtidigt drog jag in luft också och det kan jag säga inte var så bra för lungorna.
Henke kunde också berätta att Janis och Lauris Daiders, Lettland, vann båda heaten.
– Synd att vi vickade i andra heatet för annars hade vi varit tvåa totalt, avslutande Henke innan han försvann för att fortsätta arbeta.
Årets VM-premiär

Henke Söderqvist på sin arbetsplats i Eksjö morgonen efter det att han och Tim Gustavsson kört in som trea totalt i tyska sidvagnsmästerskapet. Foto: Inge Bergquist

i sidvagn går av stapeln i Pernes-les-Fontains, Frankrike, den 1 april.