I helgen som gått har det körts Supercross runt om i världen, I Europa har den klassiska Paris Bercy avgjorts i tre kvälla med amerikanen Jake Weimer som Kung. I tyska Stuttgart kördes det två kvällar med Filip Thuresson på startlinjen, men även i vårt nordiska granland Finland har man kört i Tampere och enda svenska deltagaren var Rikard Hansson.

Kawasakis Jake Weimer är årets "King of Bercy". Foto: Pascal Haudiquert / Lariviere Organisation

Självklart var de bästa förarna i Paris och den 30e upplagan av Bercy Supercross. Tävlingarna kom att domineras av en trio amerikaner, faktum är att det blev samma topp trio varje kväll. På fredagen vann Kawasakis Jake Weimer finalen före Hondas Eli Tomac och Yamahas Justin Brayton. Tomac var ett tag om Weimer men mot slutet tog Kawaföraren åter kommandot och vann.
I lördagsfinalen tog Weimer starten och gjorde ett bländande lopp. Tomac startade inte så bra men körde upp sig och var bara en sekund efter i mål. Trea även denna kväll blev Brayton, som var tvåa i starten men fick ge sig för Tomac. Den franske supercrossmästaren Christopher Pourcel, som var nia på fredagen, kraschade i woopsen och bröt. Pourcel kom sedan aldrig till start på söndagen.
Söndagens final dominerades av Tomac, med Weimer som säker tvåa och fullt medveten om att det räckte för att bli ”King of Bercy”. För tredje kvällen i rad var Brayton trea i mål. Då amerikanen Kyle Chrisholm bröt denna kväll och fransosen Cedric Soubeyras blev fyra, så slutade fransosen även totalfyra bakom Weimer, Tomac och Brayton men före Wil Hahn, Cyril Coulon, Chrisholm och Fabien Izoird.

Josse Sallefranque vann 250-klassen två kvällar i Bercy och blev slutligen "Prince of Bercy". Foto: Pascal Haudiquert / Lariviere Organisation

I 250-klassen inledde fransosen Josse Sallefranque med att totalvinna på fredagen före amerikanen Tyler Villopoto och Mike Valade, sedan första heatets segrare Valentin Teillet kraschade i det andra. Även på Lördagen tog Sallefranque totalsegern, denna gång före Teillet och Adrian Lopez. På söndagen vann dock Teillet båda heaten men Sallefranque blev ”Prince of Bercy” efter sin tredjeplats.
I Stuttgart inleddes årets tyska SX-serie och svenske Filip Thuresson fanns på plats men lyckades tyvärr inte gå till finalerna, han inledde bra i kvalen men i semi och sista chansen kom han bort. På lördagen vann fransosen Mickael Musquin före landsmannen Florent Richier och amerikanen Jason Thomas. På söndagen segrade Richier och blev därmed ”Kung av Stuttgart”, tjecken Filip Neugebauer blev tvåa före hemmaföraren Dennis Ullrich.
I finska Tampere vann Amerikanen Weston Peick fredagsfinalen före finländarna Harri Kullas, Toni Eriksson och Marko Kovalainen. Femma i finalen kom ende svensk på plats, Rikard Hansson. Peick tog en ny finalseger på lördagen och följdes åter av Kullas och Eriksson, men fyra blev enduroföraren Matti Seistola på Husqvarna. Vår svenske Hansson körde in på nionde plats och blev totalsexa.

Rikard Hansson blev totalsexa vid supercrosstävlingarna i finska Tampere, på bilden flyger han dock högt vid årets MX1-SM i Ulricehamn.