Sverige största segerhopp vid den stora mastodont-VM tävlingen i brittiska Matterley Basin, Varbergs 65-åkande Rasmus Håkansson, vurpade på sista varvet i tidskvalet och bröt ett nyckelben.

Rasmus Håkansson tidskvalade som fyra i EM-finalen för 65-förare, men vurpade och bröt ett nyckelben.

I 65-EM har Sverige fyra förare med och de var alla blad de 13 bästa på tidskvalet, Rasmus hade fjärde tid, Varbergs Filip Olsson var tia, nioårige Anton Nagy var elva och Arwid Mäkinen var 13e. När kvalheatet kördes var som sagt inte Rasmus med men Arwid körde starkt och blev sexa, Filip var nia och där i närheten låg även Anton, när han vurpade och slutade som 19e. Slovenen Luka Milec vann heatet före fransosen Brian Stubhart Moreau och italienaren Alessandro Facca.
I dag kördes även första heatet i 125-EM och svenske Anton Lundgren låg femma och försökte avancera när han kraschade. Anton kom starkt mot slutet och blev sexa i heatet, som vanns av slovenen Tim Gajser före norske Magne Klingsheim. Carl Bengtsson gjorde tidigt en rejäl krasch och var sist iväg men jobbade starkt på och blev 23a i mål, medan hans teamkompis i Mafi Yamaha, Alvin Östlund, blev 25a. Wille Andersson fick problem med hojen och bröt, det var på väg att bli gashäng några gånger.
I MX2-EM kom Eddie Hjortmarker kom iväg som 18e och kämpade på bra för att sluta som 17e. Bröderna Jönsson kom inte så bra iväg och fajtades i mitten av fältet och i mål slutade Pontus som 22a och Jesper som 25a. Den suveräne britten Mel Pocock vurpade i starten och körde upp sig till tia när heatet var slut. Franske Maxime Desprey vann loppet före danske Stefan K. Olsen och han fick in sin bror Thomas som elva. Norske Kim Jarva blev 23a.