Motocrosslegenden Håkan ”Carla” Carlqvist är död, han ska ha somnat in i sitt hem i Frankrike. Vi minns ”Carla” för sin enorma vilja och att han åter satte fart på den svenska paradsporten motocross under 1970-80-talet.

”Carla” kämpade sig fram i bakvattnet kring Håkan Andersson och Torleif Hansen, men var fast besluten att bli världsmästare. 1979 blev hans år och han tog guldet i 250-VM och fick fabrikskontrakt med Yamaha till 1980. Efter två brons och en åttondeplats, kunde han1983 bärga VM-guldet i 500.
Det var då han blev ”Carla” med hela svenska folket, varje söndag var det ett inslag på sporten om hans bravader på kontinenten. Han var kompromisslös i sitt tävlande och gav alltid allt, eller som den fyrfaldige världsmästaren Torsten Hallman summerar:
– ”Carla” var en krigare som naturligtvis har fått betala för alla hårda satsningar och smällar han åkt på. Men han var en genomtrevlig kille och det känns mycket sorgligt att han lämnat oss.
”Carla” var känd för alla skador han drog på sig, men var förhållandevis tämligen förskonad från svåra skador. Det var därför så tråkigt att han efter sin karriär ådrog sig den allvarligaste skadan som kom att förändra hans liv. Det var när han testade Husaberg för TV5, som han gick ner i en håla och slog runt. Motorcykeln träffade honom och han bröt bäckenbenet samt slet av pulsådern i ljumsken. Det var i sista stund han kom till sjukhuset så de kunde rädda pulsådern, men bäckenbenskadan blev aldrig bra.
Håkan var en mycket social person men värken fick honom att distansera sig från det mesta och på senare år ville han inte ha någon uppmärksamhet. Vi kommer alltid att minnas ”Carla” för sin envishet och fajterhjärta, hans framgånger satte en enorm fart på svensk motocross under 1980-talet.