Det var många svenskar som var med vid den brittiska deltävlingen i motocross-VM och EM. En sjuk och halvskadad Alvin Östlund tog fyra VM-poäng i MX2 och i MXGP var Filip Bengtsson tillbaka och tog två poäng. Största glädjeämnet var Anton Gole i 250-EM som nu klev upp till femma i tabellen.

Anton Gole inledde med att sätta sjätte tid i sin kvalgrupp, även Anton Lundgren tog sig till finalerna genom att bli femma i sista chansen. I första finalheatet var Gole ut som sjua och låg nia när han gled omkull på den hala underlaget. Han fick börja om från 15e plats och tog sig snyggt upp som åtta i mål. Lundgren började som 31a och slutade som 25a.
I andra starten gick Gole omkull och blev överkörd av en konkurrent, kom iväg som siste man men körde om 20 förare på

Anton Gole är nu uppe som femma i 250-EM, efter stark uppkörning.
Anton Gole är nu uppe som femma i 250-EM, efter stark uppkörning.

första varvet. Jobbade starkt hela loppet och med två varv kvar tog han sig upp på slutliga sjundeplats.
– Körningen stämde hur bra som helst och jag kan inte vara annat än nöjd, eftersom jag gick upp på femteplats i tabellen, förklarade Anton Gole.
Lundgren tvingades bryta tidigt på grund av ett stenskott. Tidigare Europamästaren och hemmaföraren Steven Clarke vann tävlingen, efter seger i andra heatet. Vann det första och totaltvåa blev amerikanen Darian Sanayei före den danske EM-ledaren Thomas K. Olsen.
Det blev ingen rolig helg för Alvin Östlund, som förutom smärtor i handen även varit förkyld hela veckan. Men som den kämpe han är, kunde han ändå ta poäng i båda heaten som 19e.
– Jag är verkligen glad över att denna dagen är över. Förkylning hela veckan och ont i handen är ingen bra förberedelse. Jag blev fort trött i båda heaten och två 19e platser är inget jag är nöjd med, menade Alvin Östlund.
I vanlig ordning vann holländaren Jeffrey Herlings båda heaten före fransosen Dylan Ferrandis, Lettländaren Pauls Jonass blev totaltrea före schweizaren Jeremy Seewer, britten Max Anstie och Alvins teamkompis Alexandr Tonkov.
I MXGP var Filip ”Fillibang” Bengtsson tillbaka efter skada och i första heatet kom han efter från starten, fick strul med glasögonen och valde att bryta. I andra heatet körde han in i grinden och var sist iväg men körde snyggt upp sig till 17e.
– Alla omkörningarna och regnet tog på mina roll-off och efter ungefär 20 minuter var de slut. Slängde glasögonen och blev precis passerad av Chad Reed och han sprätte ner mig totalt den gamla räven, skämtade ”Fillibang. Jag slutade som 19e och det är inte mycket att skryta över, men ändå något att bygga på inför kommande tävlingar, ansåg Bengtsson.
VM-ledaren Tim Gajser vann båda heaten, medan tyske Max Nagl blev totaltvåa före fransosen Gautier Paulin, ryssen Evgeny Bobryshev, schweizaren Valentin Guillod och italienaren Antonio Cairoli.
I 125-EM kvalade Rasmus Håkansson och Arvid Lüning in genom att bli nia och elva i sin kvalgrupp, Tim Edberg blev reserv och fick köra andra heatet. De hade ingen poängchans men skaffade sig nyttig rutin men vår norske vän Kevin Horgmo gjorde sitt bästa EM. Han började med att vinna sin kvalgrupp och var nia i första heatet.
I andra heatet var Kevin ut som trea och låg där i två varv innan han gick upp i ledningen. Han ledde sedan fram till två varv återstod och den skicklige fransosen Stephen Rubini gick förbi. Men andraplatsen var enormt starkt jobbat av Kevin, som bekant kör 125a i MX2-SM. Rubini vann tävlingen före belgaren Jago Geerts, fransosen Pierre Goupillon och Kevin.

Vårt svenska 150-gäng gjorde åter bra ifrån sig.
Vårt svenska 150-gäng gjorde åter bra ifrån sig.

Avslutningsvis körde 150 sin andra EM-tävling och regerande mästaren Emil Weckman, från Finland vann före norske Håkon Fredriksen och spanjoren Yago Martinez. Bäste svensk som totalfemma var Rasmus Moen, som dessutom tog starten i andra heatet. Leopold Ambjörnson var totalsexa, Anton Nordström Graaf tia och Carl Jörgensen 13e.