När motocrossens VM och EM-tävlingar kördes i dag i franska St-Jean d´Angley, blev det EM-föraren Anton Gole som gladde med en sjätteplats. VM-föraren Alvin Östlund kraschade på första varvet i kvalheatet, medan Emelie Dahl slog sig redan på tidskvalet.

Emelie hade just satt sin bästa kvaltid någonsin, en sjundeplats, när hon körde så hårt in i ett spår att hon slog sin tumme kraftigt.
– Jag landade snett i ett hopp utför och hann aldrig bromsa ordentligt utan körde allt för hårt in i ett spår. Jag slog i mjudelen av tummen så hårt att jag inte kunde hålla i styret, men i sjuktältet sa de att den inte var bruten. Jag får se i morgon om jag kan köra, berättade Emelie.
Carro Berglund kvalade in som 21a och var 14e efter första varvet i heatet, efter ett misstag var hon nere som 20e och jobbade sig snyggt upp som 17e i mål. Den 15-åriga danskan Sara Andersen var 25a efter första varvet men avancerade till en slutlig elfteplats.
Alvin Östlund kom iväg som 12-13 i kvalheatet och låg kanske 15e när han kraschade.
– Jag körde på en sten och gick omkull, men det var mycket hårt ibacken och så alla stenarna man landade på. Jag fick styret i magen och hade svårt att andas, men nu efteråt har jag mest ont i revbenen samt handen och tummen. Det är omöjligt att säga idag om jag åker i morgon, som det är just nu kan jag inte köra. Men det kan ju bli bättre till i morgon, förklarar Alvin.
Som det verkar nu är det Anton Gole vi får sätta vårt största hopp till, han kom ut cirka tolva, men många förare chansade hej-vilt och han varvade första gången som tolva. Han jobbade sig snyggt uppåt utan att ta en massa risker och i slutändan resulterade det i en fin sjätteplats.
– Jag är klart nöjd med min körning och tycker att det är viktigt att komma i mål. Gör jag en bättre start i morgon tror jag på en topplacering, säger Anton.
I 125-EM var det endast Rasmus Håkansson som tog sig till finalerna och han låg 19e fram till näst sista varvet, då något hände som sänkte honom till 24a. Norske Kevin Horgo gjorde ett snyggt lopp och slutade sexa.