Förutom att jaga 250–mästerskapet på västkusten jagar Aaron Plessinger också en annan titel. Den som gladast i gänget. Vi snabbade upp en fråga på presskonferensen i San Diego och bestämde oss för att titta lite närmare på Plessinger. 

När Aaron Plessinger presenteras på Star Racings hemsida svarar han ”Taco Bell Chicken Quesadilla, XL Baja Blast” på frågan om favoritmat. Redan där förstår man att det är en kul kille vi har med att göra. Klart killen ska käka på Taco Bell och trycka i sig mängder av kalorier.

Så sent som i lördags, efter det att Plessinger kört till sig en tredjeplats i San Diego från att ha varit långt efter i starten, fick Yamaha–föraren ännu en fråga om sina något annorlunda förberedelser inför helgernas race.

”Kan du prata lite om skillnaden mellan dig och de andra förarna, det verkar till och med som att en del blir arga på dig innan start – du dansar och ser ut att larva dig. Vad går genom ditt huvud under de där stunderna?”, hette det.

Plessinger såg inte helt bekväm ut med frågan. Skrattade. Men försökte sig ändå på ett seriöst svar.

– Det är inte så mycket som går genom mitt huvud. Jag är bara glad, det jag har alltid varit. Det är i princip det som driver mig och har alltid gjort. Att ha roligt och kunna vara glad. Det är så jag känner mig när jag ställer mig bakom grinden, sa Plessinger.

 

 

 

Plessinger fyller 21 om bara någon vecka och är professionell förare sedan 2015. Han inledde sin proffskarriär med att som rookie ta en total femteplats i Monster Energy AMA Supercross 250SX West.

På sommaren följde sedan en sjätteplats totalt i Lucas Oil Pro MX Championship, där han avslutade med en totalseger på Ironman, Indianapolis. Något som av den Ohio–födde Plessinger mer eller mindre ses som en hemmabana med tanke på grannstaten. Det är där framför andra ställen som hans familj och vänner har möjlighet till att ta sig och titta, bara ett par timmars bilresa från hemstaden Hamilton.

Det var nog ingen som höjde på ögonbrynen när Plessinger efter säsongen fick utmärkelsen både som 250 AMA Supercross Rookie of the Year och 250 AMA Pro Motocross Rookie of the Year.

 

 

I fjol flyttade han över till Öst–serien, och efter två pallplatser under de första fyra tävlingarna kom debutsegern i supercrossen. Föga förvånande skedde det i Indianapolis. Ytterligare en pallplats följde för Yamaha–föraren, som blev totaltvåa bakom Malcolm Stewart.

– Efter sex deltävlingar var jag en poäng bakom. Det hade jag inte räknat med. Jag satsade på att kunna vara uppe och fightas topp–tre i vissa tävlingar, men att jag skulle vara med och slåss om titeln förvånade nog många. Inklusive mig själv. Men när jag väl var där och kände att jag hade möjligheten var det bara att sänka huvudet och köra för det, sa Plessinger i en intervju med Transworld Motocross i slutet av förra året.

Att Plessinger lyckats så bra i sin korta karriär som professionell supercrossförare var alls inte väntat. Han har visserligen några stycken titlar från amatörkarriären, men från början var det en helt annan disciplin som var den tilltänkta.

 

 

Med en pappa som heter Scott och är dubbel GNCC–mästare var det nämligen enduro som gällde för Aaron fram till sena tonår.

– Min plan var hela tiden att köra enduro. Jag tävlade i GNCC från 2006 till 2013 och den bakgrunden har verkligen hjälpt mig att hitta min körstil. 2013 fick jag några erbjudande och då sa pappa till mig att ge det en chans och att jag skulle koncentrera mig på motocross under ett år, berättade Plessinger.
– Pappa skickade ner mig till Matt Walkers ställe och vi kom verkligen överens. Jag vann sex mästerskap i Spring Nationals den säsongen, vilket fick mig att få komma till Loretta Lynns ranch samma år. Där vann jag sex heat på sex starter. Och nu är jag här – och kör supercross med möjlighet att vinna ett mästerskap.

Ja, kanske är det inte så konstigt att Plessinger är en av de gladaste förarna i SX–cirkusen. I år är han tillbaka för 250–mästerskapet på västkusten och har inlett säsongen med en andraplats i premiären och alltså en tredje senast i San Diego.

Och med en kropp som mäter nästan 190 centimeter kommer väl Plessinger bara bli ännu bättre när han tar klivet upp på 450–hoj va?

 

https://www.youtube.com/watch?v=IvfNLKWKnBQ